Binnenland
EO

Kritiek op lijst met huisdieren die je nog wél mag houden: 'Elk dier is een risico'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op lijst met huisdieren die je nog wél mag houden: 'Elk dier is een risico'

Minister Staghouwer van Landbouw publiceerde deze week een lijst met dertig huisdieren die vanaf 2024 nog wél gehouden mogen worden. Dieren als de chinchilla, het stokstaartje en de serval staan niet op de lijst en worden dus vanaf 2024 verboden. Savannah-kattenfokker Evelyne Beek is het oneens met deze lijst: "Verbieden is gewoon niet handig, we moeten beter leren hoe we voor dieren moeten zorgen."

Is een verbod op exotische huisdieren een goed idee?

Het was deze week feest bij de Dierenbescherming. Na dertig jaar is er een zogeheten 'positieflijst' gepubliceerd. "Er is eindelijk duidelijkheid", zegt woordvoerder Niels Kalkman. "Als je een huisdier wilt, dan kun je gewoon kijken welke dieren het ministerie geschikt heeft geacht om te houden. Dit is voor ons echt pure winst."

Kalkman is met name enthousiast over de wetenschappelijke onderbouwing die ten grondslag ligt aan de lijst: "Wetenschappers hebben gekeken naar de risicoafwegingen en naar wat de dieren nodig hebben."

'Heel slecht'

Taart en slingers ontbraken echter deze week bij Dibevo, de brancheorganisatie voor ondernemende huisdierenspecialisten. "Deze positieflijst is echt wel heel erg slecht", vindt Gerrit Hofstra. "De overheid mag best wat willen als het gaat om dierenwelzijn, maar de lijn die ze nu trekken is gebaseerd op een slechte wetenschappelijke basis."

Volgens Hofstra betreft het enkel 'een vinklijst met een aantal vragen' die bepalen of het huisdier wel of niet op de lijst komt.

Evelyne Beek, fokker van Savannah-katten en zelf eigenaar van een serval, vindt de lijst geen goed idee. Het verbieden van bepaalde huisdieren lost volgens Beek niets op: "Mensen moeten zelf weten waar ze aan beginnen." Wel is ze groot voorstander van zogenaamde 'houderijvoorschriften' die ook in Duitsland gelden, waarin staat beschreven hoe je voor bepaalde dieren moet zorgen. Of het nu gaat om een serval of een hond: "Elk dier is een risico", besluit Beek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie