Binnenland
BNNVARA

'Sommige dieren zingen het beste zonder wedstrijd'

foto: Vroege Vogels/mseutersfoto: Vroege Vogels/mseuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sommige dieren zingen het beste zonder wedstrijd'

Op het songfestival legden de zangers en zangeressen hun ziel en zaligheid in de liederen. Wie dat ook als geen ander kunnen? Vogels natuurlijk. Zonder wedstrijdelement, gewoon omdat ze er zin in hebben. "Sommige dieren zingen het allerbest zonder wedstrijd", zegt Elfie Tromp in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Afgelopen weekend keek ook ik het songfestival en beoordeelde, alsof ik er écht verstand van had, het stemgeluid van elke act. Sinds ik zelf zangles heb, weet ik niet zeker of ik beter ben gaan klinken, maar het klinkt wél alsof ik er verstand van heb. Mooie modulatie, zei ik bijvoorbeeld, of: wow, wat een geweldige belt. En: mwah, die overdrive klinkt geforceerd.

Mening zanger en zangeres zette hun hele ziel en zaligheid in, zoals dat hoort, hun hele carrière hing er namelijk vanaf; het is de dood of de gladiolen en ze kropen, stampte en schudde in verschillende stadia van opwinding over het podium.

Aanlokkelijk deuntje

De volgende dag werd ik wakker met een vogeltje dat vlak onder mijn raam verrukt aan het kwelen was. Het was een aanlokkelijk deuntje met veel timbre en lustig gezongen. Ik moest aan het liedje 'natuur' van Theo Nijland denken, waarin hij zingt:

ik denk in die rotnatuur
alleen nog maar aan seks
Dat alles het met elkaar doet
Dat achter elke grasspriet
verschrikkelijk geneukt wordt
Jij ziet of hoort ’t niet:
het paren van de boomkevers,
dat pompende geluid, het popt,
het sopt, erin, eruit, erin
en er weer uit

Beleef de Lente

De vogel had er zin in en hij niet alleen. Op mijn ochtendrondje scrollen op twitter kwam ik op het account 'beleefdelente', die met camera's het wel en wee in vogelnesten door heel Nederland deelt. Vooral de voetbalcommentator-achtige tweets die de gruizige webcamfoto's van gebroken of uitgebroede eieren begeleiden, maken het account de moeite waard.

Bij een foto van een opgesperd bekkie las ik:
'Tweede ei bij merel! En nu doorpakken!'

En nu doorpakken, riep ik tegen de hitsige vogel onder mijn raam.
Maar die liet zich niet door mij storen en zong onverdroten door.
Mijn aanmoediging had hij allerminst nodig.

Zingen omdat het zalig is

En nu doorpakken, zei ik tegen mezelf en stond op. Bij de ochtendkoffie zong ik mee met een deuntje op de radio, zonder te denken aan timing, timbre of toon. Ik zong en was gelukkig.

Ik dacht aan al die songfestivaldeelnemers die nu stil in hun vliegtuigen naar huis zaten. Ik hoopte dat ze tevreden, trots en ook gelukkig waren. Sommige dieren zingen het allerbest zonder wedstrijd, zomaar, zonder hiërarchie, zonder oordeeltribunaal en notenschema, maar vanuit hun hele wezen, omdat het daar de tijd voor is. Omdat ze daar zin in hebben, omdat 't eruit moet en niets anders. Ze zingen omdat het zalig is.

Column van Elfie Tromp: Zingen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie