Binnenland
BNNVARA

Past het dier nog op ons bord?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Past het dier nog op ons bord?

De veehouderij ligt de laatste tijd enorm onder een vergrootglas. Te midden van de stikstofdiscussie verschijnt nu een boek, met de centrale vraag of we in de toekomst wel dieren moeten blijven eten. In Vroege Vogels vertelt de Wageningse hoogleraar Imke de Boer over haar persoonlijke zoektocht, waarbij zij het eten van dieren vanuit allerlei perspectieven bekijkt: milieu, dierenwelzijn, gezondheid en ethisch.

Vragen stellen

"Hoe kan het dat ik zoveel van dieren houd en ze ook opeet? Waarom eet ik geen paarden- of hondenvlees, maar wel kipfilet of een karbonaadje?" De Boer beschrijft in haar boek dat ze al sinds het begin van haar studie in Wageningen met dit soort vragen rondliep. Ze studeerde af en ging werken binnen de afdeling Dierwetenschappen. Inmiddels is ze hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen Universiteit. Deze week is haar boek 'Past het dier nog op ons bord?' verschenen, bij uitgeverij Noordboek. Hierin probeert ze erachter te komen of het eten van dieren op de huidige schaal nog wel houdbaar is. Moeten we allemaal veganist worden? Past een beetje dierlijk voedsel in een duurzaam dieet? En deugt het om een dier te bezitten?

Voedselvisie

De Boer ontving twee jaar geleden de prestigieuze 'Rockefeller Food System Vision Prize'. Samen met andere wetenschappers, boeren en vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties ontwikkelde ze een voedselvisie. Hierin staat bijvoorbeeld dat we in Nederland in 2050 minder vlees en meer groente eten, dat gezond en duurzaam voedsel makkelijk verkrijgbaar is en dat alle kinderen voedselonderwijs zouden moeten krijgen.

Stikstof

Het boek verschijnt in een week waarin de stikstofdiscussie op een hoogtepunt is. Tienduizenden boeren demonstreerden woensdag tegen de plannen van het kabinet. Naar verwachting moet de veestapel in 2030 met zo’n 30% zijn gekrompen. Veel boeren zullen vrijwillig of verplicht moeten stoppen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de stikstofplannen overigens. Al moet landbouwminister Henk Staghouwer terug naar de tekentafel. Volgens de Kamer biedt hij de boeren veel te weinig perspectief voor de toekomst. Staghouwer moet nu ruim voor Prinsjesdag met nieuwe plannen komen.

Past het dier nog op ons bord

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie