Binnenland
NTR

'Het is een misvatting dat we geen streng asielbeleid hebben'

foto: De Nieuwe Maanfoto: De Nieuwe Maan
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een misvatting dat we geen streng asielbeleid hebben'

Hoe houdt een vreemdelingenrechtadvocaat zich staande in een tijd waarin het migratiebeleid het nieuws domineert en zorgt voor verdeeldheid in de samenleving? In gesprek met Wil Eikelboom: "Je hoort de meest verschrikkelijke verhalen."

{podcast audio="58898" caption="#15 Achter de schermen bij een vreemdelingenadvocaat" }
Hoe houdt een vreemdelingenrechtadvocaat zich staande in een tijd waarin het migratiebeleid het nieuws domineert? In gesprek met Wil Eikelboom: "Je hoort de meest verschrikkelijke verhalen."
Eikelboom staat als vreemdelingenrechtadvocaat veel asielzoekers bij in hun procedure. "Je doet het niet voor het geld, daar zijn andere banen in de advocatuur voor." De meeste uitdaging zit volgens de advocaat vooral in zaken waarbij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) echt overtuigd moet worden dat er een reden is om asiel te verlenen, waarbij het allemaal niet zo zwart-wit is.
Zo zijn er volgens Eikelboom afgelopen jaren meer Turkse asielzoekers naar Nederland gekomen. Vaak worden ze als Gülen-aanhanger gezien en hiervoor vervolgd in Turkije. Eenaantal daarvan lukt het om te vluchten. Vaak wordt een asielaanvraag ingewilligd maar soms ook niet. "Als het dan toch lukt om de IND ervan te overtuigen om asiel te verlenen dan heb ik wel een bijdrage geleverd", zegt de advocaat.
Voor zijn werk wordt de advocaat vaker door de media geïnterviewd, maar ook op sociale media laat hij van zich horen. Eikelboom spreekt zich geregeld uit op Twitter over het asielbeleid. Veel Nederlanders denken volgens de advocaat dat Nederland geen streng asielbeleid zou hebben. "Er is duidelijk een restrictief toelatingsbeleid. Het is niets nieuws wat ik vertel maar ik denk dat veel mensen dit niet weten", zegt Eikelboom.
Ster advertentie
Ster advertentie