Binnenland
AVROTROS

'Bijziendheid is niet meer te verhelpen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bijziendheid is niet meer te verhelpen'

Smartphonegebruik leidt tot meer bijziendheid bij Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud. Een kwart van de kinderen in die leeftijdsgroep blijkt bijziend. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Kan je daar later nog iets aan doen?

Feit of Fictie: Oogspieren trainen verhelpt bijziendheid

Kun je bijziendheid verminderen door je oogspieren te trainen? Op internet zijn veel mensen die zeggen dat oefening van je oogspieren je zicht verbetert. Ook Jaqueline Reijnen van trainingspraktijk Zie je wel gelooft erin. "Je oogspieren vervormen, dat worden een soort spierballen en die vervormen je oogbol", zegt Reijnen over het effect van langdurig schermkijken. "Door de oogspieren te ontspannen gaat de oogbol weer terug in de vorm van het mooie ronde bolletje wat het eigenlijk moet zijn."

Bolling ooglens niet het probleem

Oogarts Caroline Klaver van de Erasmus Universiteit Rotterdam verwijst die aanpak naar het rijk der fabelen. "De oogspieren zitten aan de voorkant van het oog, om het in allerlei richtingen te bewegen. Daarnaast is er een spier die aangespannen wordt als je dichtbij kijkt. Met die spier beïnvloed je de bolling van de ooglens. Maar bijziendheid is niets iets waarbij de bolling van de ooglens een probleem is. Het probleem is de lengte van het oog. En dat verander je niet met spieren", aldus Klaver.

Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat op jonge leeftijd langdurig naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol met een langere lengte dan gebruikelijk. Dat veroorzaakt de bijziendheid en is onomkeerbaar. "Als een kind eenmaal een langere oogas-lengte heeft door de lifestyle, kun je dat daarna niet meer terugdraaien. Dat is fictie", aldus Klaver.

De beste oplossing is preventie. Ouders moeten hun kinderen daarom opvoeden met de 20-20-2-regel, zegt Klaver: "Twintig minuten op een beeldscherm, 20 seconden rust, en 2 uur per dag buiten spelen."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie