Binnenland
NOSNTR

Nederlandse weeskinderen van IS'ers overgedragen in Syrië

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse weeskinderen van IS'ers overgedragen in Syrië

In het door Koerden gecontroleerde noordoostelijke deel van Syrië zijn twee Nederlandse weeskinderen van IS'ers overgedragen, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De kinderen verbleven "onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag" in een kamp in Syrië.

Ze zijn door de Franse overheid uit Syrië overgebracht en aan hun Nederlandse voogd overgedragen. Het gaat om de kinderen van een Nederlandse IS-vrouw die begin dit jaar overleed in het kamp in Ain Issa, in Noord-Syrië. Haar Belgische man was al overleden. Hun twee jonge kinderen bleven alleen achter.

De advocaat van de familie reageerde in Nieuws en Co:

'Het zou het begin kunnen zijn van meer, ik hoop het.'


Partijen in de Kamer reageren wisselend op het nieuws. Het CDA vindt het belangrijk dat onomstotelijk was vastgesteld dat het jonge wezen zijn. De partij vindt nog steeds dat er niemand opgehaald moet worden. D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt het terecht dat het kabinet actie heeft ondernomen. Hij benadrukt dat de kinderen niet de dupe mogen worden "van de verschrikkelijke keuzes van hun ouders". PVV-leider Wilders uit zich op Twitter kritisch: "Na een algemeen kinderpardon nu een #kinderterreurpardon".

Lees meer over de politieke discussie op NOS.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie