Binnenland

Aedes-voorzitter Van Rijn: 'Zonder centrale aansturing lossen we wooncrisis niet op'

KRO-NCRV
foto: Aedesfoto: Aedes
  1. Nieuwschevron right
  2. Aedes-voorzitter Van Rijn: 'Zonder centrale aansturing lossen we wooncrisis niet op'

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de woonbegroting. Een begroting die onder druk staat omdat Nederland een tekort van zo’n 95.000 huizen per jaar heeft. Martin van Rijn is sinds kort voorzitter van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. Hij spreekt van een 'wooncrisis.'

Volgens Van Rijn zijn er veel meer bouwlocaties nodig. Gepaard met soepeler en snellere bouwvergunningen en afspraken over hoeveel en waar er gebouwd moet worden. Dat vereist landelijke regie. Een term die ook terugkomt in vrijwel alle verkiezingsprogramma’s die de afgelopen weken verschenen. Diverse politieke partijen introduceren daarbij ook een minister van Volkshuisvesting, maar zo specifiek wil Van Rijn nog niet zijn. Wel is de voormalig minister van PvdA-huize bezig samen met andere organisaties uit de woon- en bouwwereld de contouren vast te leggen van hoe de aanpak van het woningtekort er volgens de sector uit moet komen te zien.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie