Binnenland
KRO-NCRV

‘Knotwilgenkapper’ Floor teleurgesteld: ‘jammer dat het niet gaat over het échte drama’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Knotwilgenkapper’ Floor teleurgesteld: ‘jammer dat het niet gaat over het échte drama’

Uit boosheid zaagde Floor de Jong zo’n 100 knotwilgen om. Het leidde tot een storm van verontwaardiging. De boer is teleurgesteld dat het hier over gaat, en niet over drama in de sector. Dat zei hij in Spraakmakers. Kan Tweede Kamerlid Jan Paternotte boeren als hij geruststellen?

'De regering moet nu doorpakken'. Die zin in de lokale krant werkte als een rode lap, vertelt De Jong. Hij kwam van een natuurbeheerorganisatie waar hij en andere boeren al lang mee samenwerken. "Het voelde echt als een trap na. Afgelopen dertig jaar zijn hier al driekwart van de boeren verdwenen. 40 procent van de melkkoeien zijn weg. En de hele varkenshouderij is verdwenen."

Geen perspectief

Daarom zaagde hij zo’n 100 knotwilgen om. "M’n eigen bomen", benadrukt hij. "Daar was wat misverstand over." Maar als hij de tijd kon terugdraaien, had hij dat gedaan. Want hij vindt het "jammer" dat het niet gaat over het "drama dat in de landbouwsector plaats gaat vinden."

Hij mist zicht op de toekomst, zegt hij. "Het is niet voor niets dat minister Staghouwer nog geen perspectief geboden heeft, want er ís geen perspectief." Hij beheert natuur "kosteloos, zonder subsidie", benadruk hij. De biologische markt "groeit amper" en consumenten "willen niet meer betalen."

Goed gesprek

Politici als Jan Paternotte proberen boeren als Floor gerust te stellen. In gesprek gaan kan gelukkig nog, zegt hij met een lach. Hij komt net bij een boer uit Noord-Holland vandaan. "We hebben 24 miljard euro klaarstaan om hulp te bieden bij de overgang naar duurzame landbouw. Boeren willen duidelijkheid over wat we daarmee gaan doen."

Het was een goed gesprek, zegt het Tweede Kamerlid voor D66. "Het ging over de toekomst. Hoeveel moet er nou meer betaald krijgen voor je melk, ook als je met 30 procent minder koeien moet werken? En wat betekent het als je betaald krijgt voor het beheer van het natuurlandschap om je boerderij heen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie