Binnenland
AVROTROS

Kan frituren ook gezond zijn?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan frituren ook gezond zijn?

ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, is het zat. 'Het feit dat voeding gefrituurd wordt, betekent nog niet dat het ongezond is!' Volgens hem hebben we een veel te negatief beeld over gefrituurd voedsel. Martijn Rosdorff checkt in Feit of Fictie of dat terecht is.

Van Rooij was te gast bij 'Pauw' en maakte zich druk over de beeldvorming van zijn sector. "Als het op tv over obesitas gaat, zien we altijd die zak friet", constateert hij. En dat vindt van Rooij onterecht. Ook in het AD vraagt ProFri aandacht voor hun standpunt: "Hou op met het frietje bashen!"

Video niet beschikbaar

Calorieën verdubbeld

Maar bestaat er zoiets als 'gezond frituren'? Volgens Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, is het antwoord simpel: nee. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieën. Als je die frituurt, krijg je het dubbele. Met frituren maak je voedsel dus altijd ongezonder", legt ze uit.

Het maakt daarbij wel uit in welk vet je frituurt. "Gebruik vet dat bestaat uit onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn ongunstig voor je cholesterol gehalte", vertelt Astrid Postma. "Een alternatief voor het frituren kunnen ook de oven of airfryer zijn. Dan bak je het niet nog een keer in vet."

Slechte vetten

Toch zijn vetten niet altijd slecht, volgens de deskundige. "Het is alleen beter om die uit andere producten te halen. Denk aan bijvoorbeeld noten of avocado’s. Het voordeel daarbij is dat je ook nog andere voedingsstoffen binnen krijgt." Guido Camps, voedingsdeskundige van de Universiteit Wageningen, vult aan: "Een paar gefrituurde frietjes hoeven niet slecht te zijn. Maar mensen eten er vaak veel van, met veel zout en mayonaise erbij. Dat is ongezond." Dat is volgens Postma inderdaad ook het nadeel van friet. "Die maaltijd bestaat meestal alleen uit patat. Dat is weinig gevarieerd en bestaat dus uit weinig voedingsstoffen."

Toch is het lastig een definitieve uitspraak te doen over de uitspraak van Frans van Rooij, van de frituurvereniging. "Het ligt eraan wat je frituurt, hoeveel je er daarna van eet en daarnaast wat je er nog bij eet", zegt voedingsdeskundige Camps. "Als je iets grillt in de oven en daarna vijf eetlepels olijfolie overheen doet, dan is dat ook niet gezond. Het is maar net waar je het mee vergelijkt."

Astrid Postma van het Voedingscentrum is stelliger. Gezond frituren bestaat niet. "Er zijn weinig voedingsmiddelen die gezonder worden van frituren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie