Binnenland

'Russische journalist die dood in scène zette had geen andere keus'

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Russische journalist die dood in scène zette had geen andere keus'

Bijna een etmaal dacht Masha Novikova dat ze de Russische journalist Babtsjenko nooit meer levend zou zien. Een moordaanslag maakte een einde aan het leven van de Russische journalist - tenminste, dat moesten we allemaal denken.

Vandaag bleek Babtsjenko nog gewoon te leven. Hij verscheen op een persconferentie van de Oekraïense veiligheidsdienst, waar werd uitgelegd dat zijn dood in scène is gezet om de 'moordenaars' te kunnen pakken. Degenen die het op Babtjsenko gemunt zouden hebben, zouden nog eens 29 moorden en terreuraanslagen in Oekraïne hebben gepland.

Masha Novikova maakte vier jaar geleden een documentaire over de journalist. De NOS sprak met Novikova voor én na het nieuws over de wederopstanding van Babtsjenko. Ze moest even in haar arm knijpen toen ze hoorde dat hij toch nog leefde. "Ik ben natuurlijk heel blij maar het voelt tegelijkertijd gek. Het is net alsof ik droom", zegt ze in Met het Oog op Morgen.

Tegenstander van Poetin

Babtsjenko is uitgesproken tegenstander van het Kremlin en president Poetin. De Oekraïense veiligheidsdienst zegt intussen een huurmoordenaar te hebben opgepakt, die zou hebben gehandeld in opdracht van de Russische veiligheidsdienst.

Novikova zegt de actie te begrijpen. “Hij had geen keuze, ik denk dat dit nodig was.” Volgens haar liep Babtsjenko al heel lang gevaar. “Ik dacht dat hij zich in Oekraïne veilig voelde, blijkbaar was dat niet het geval.”

Weinig details

Over de geënsceneerde moord op Babtsjenko zijn niet veel details bekendgemaakt. Het plan zou wel al twee maanden in voorbereiding zijn geweest. De Oekraïense politie zei aanvankelijk dat de journalist dinsdagavond door zijn vrouw zwaargewond werd gevonden in de portiek van zijn flat. In de ambulance op weg naar het ziekenhuis zou hij zijn overleden - maar dat bleek dus niet het geval.

Novikova typeert hem als een gedreven, populaire en scherpe journalist. “Hij is zo talentvol. Ik ben gewend elke dag zijn teksten te lezen, die zijn altijd haarscherp en eerlijk.” Ze voegt toe: “Ik dacht: het wordt zo eenzaam zonder zijn stem. Ik ben heel blij dat hij er toch nog blijkt te zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie