Binnenland
BNNVARA

Kansen voor vervroegen definitieve sluiting van nertsenfokkerijen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kansen voor vervroegen definitieve sluiting van nertsenfokkerijen

Nertsenfokkerijen moeten per 1 januari 2024 hun deuren sluiten. Nu ze door het coronavirus fokkerijen worden geruimd, denkt GroenLinks dat ze daarna net zo goed gesloten kunnen blijven. Wim Verhagen zegt in De Nieuws BV dat er een forse compensatie tegenover zou moeten staan.

Kans voor vervroegen definitieve sluiting van nertsenfokkerijen

Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, beschrijft wat het doet met een bedrijf dat geruimd wordt vanwege corona: "Het is natuurlijk heel ingrijpend, het virus is voor het eerst begin mei op de bedrijven geconstateerd. Dat betekent dat je dan een hele lange periode van onzekerheid ziet."

"De meeste dieren hebben geen ziekteverschijnselen, dat verschilt wat per bedrijf", zegt Verhagen. "En als dan vorige week woensdag de definitieve beslissing valt van de minister dat de dieren geruimd moeten worden dan is dat ontzettend ingrijpend."

Verhagen: "Het is ook dubbel. Wij begrijpen op het moment dat het een risico is voor de volksgezondheid dat er maatregelen komen, dat betekent aan de andere kant dat de pelsdierhouders hun levenswerk, hun eigen fokdieren, dat die geruimd moeten worden. Ja, dat komt heel hard aan voor de gezinnen."

Compensatie voor nertsenfokkers

Daarbij geeft Verhagen aan dat de omzet tot 2024 nodig is om de investeringen die zijn gemaakt door de nertsenfokkers terug te verdienen: "Als je het nu goed wilt regelen voor de mensen en de sector, zorg dan dat je de mensen compenseert, zodat de mensen verder kunnen met de nieuwe toekomst. Dat heeft men nagelaten en nu hoor ik eigenlijk weer dezelfde kretologie van versneld stoppen. Mensen kunnen niet versneld stoppen, want al hun vermogen zit in het bedrijf. En ze hebben die drie jaar nog nodig om er een klein beetje fatsoenlijk uit te komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Als je het nu goed wilt regelen voor de mensen en de sector, zorg dan dat je de mensen compenseert

Wim Verhagen

Vervroegde sluiting fokkerijen, goed idee

Laura Bromet van GroenLinks, ziet wel wat in de vervroegde sluiting van de fokkerijen die nu geruimd zijn vanwege coronabesmetting. "Moet je nagaan dat een voorganger van mij, bij de PPR notabene, onze partij GroenLinks bestaat al dertig jaar, al begonnen is met de discussie over het sluiten van de nertsenfokkerijen. Straks als ze dicht gaan is het 35 jaar na dato. Het is wel een keertje genoeg geweest, er zijn een hele boel redenen om te stoppen met het fokken van dieren voor een bontjas. En nu komt de corona er nog eens een keertje bovenop."

Bromet heeft geen medelijden met de nertsenfokkerijen die dicht moeten, ondanks dat dit soms een harde klap kan zijn voor de familie die de nertsen fokt: "Als je al 35 jaar weet dat je in een business zit die vrij omstreden is. Ik heb ook heel veel reacties gehad van mensen die zeggen 'de nertsenfokkerij is die niet al lang gesloten?' Nee, die is er dus nog gewoon. En nee, Nederlanders dragen geen bontjassen, het is allemaal voor rijke Russen en Amerikanen. Dan heb je zoveel jaar de tijd gehad om na te denken over een andere bedrijfsvorm of een hele andere sector."

'Er wordt geen nerts minder gehouden'

Verhagen legt uit waarom er überhaupt nog nertsenbedrijven in Nederland bestaan: "Mensen hebben het vaak al 20 of 30 jaar geleden overgenomen van hun ouders, het is hun bedrijf en werk, er is veel vraag naar. Wij verkopen over de hele wereld."

Daarbij zal de fokkerij naar het buitenland verplaatsen als het hier verboden wordt. Verhagen: "Feit is dat als de nertsenhouderij in Nederland straks stopt dat de productie zich verplaatst naar andere landen, er wordt geen nerts in de wereld minder gehouden. Dan zitten ze in Rusland, dan zitten ze in China."

Quote

Ik vind het niet ethisch verantwoord dat je dieren in hokjes houdt om kleine nertsjes te krijgen en dan op te fokken voor een bontjas

Laura Bromet

Dierenwelzijn op nummer één

Bromet zegt dit argument dagelijks te horen: "Dat is bij elke discussie over landbouw, en ik hoop dat er collega's zoals ik zijn in het buitenland die daar zullen strijden om dierenwelzijn op nummer 1 te krijgen."

Bromet: "Ik vind het niet ethisch verantwoord dat je dieren in hokjes houdt om kleine nertsjes te krijgen en dan op te fokken voor een bontjas. Dat is echt nergens voor nodig. Ik vind het ook ongelofelijk dat ik al vijftig jaar ben en als kind bij Kinderen voor Kinderen al liedjes zong dat het moest ophouden met dragen van bontjassen en dat het nu nog niet eens geregeld is."

Geen verschil tussen eten van dieren en dragen bontjas

Verhagen ziet niet het verschil met het eten van dieren en het dragen van een bontjas. "We hebben heel veel eten dat we opeten wat ook een pure vorm van luxe is, daar zullen mensen ook van mening over verschillen. Bont wordt gebruikt voor kleding, en voor de één is dat comfort en luxe en voor de ander is dat bittere noodzaak", aldus Verhagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er is in Nederland wellicht steeds minder draagvlak voor de nertsenfokkerij. Echter zegt Verhagen: "Ik denk dat alle Nederlanders vinden dat je op een fatsoenlijke manier met ondernemers om moet gaan en ik denk dat daar heel veel draagvlak voor is. En om mensen gedwongen hun inkomen, hun toekomst, hun bedrijf alles af te nemen zonder een beetje financieel netjes gecompenseerd te worden, dat is in feite de uitdaging waar het kabinet en de Kamer nu voor staat."

'Gewoon een ondernemingsrisico'

Bromet: "Ik verbaas me over de enorme afhankelijkheid die de nertsenfokkerijen ten toon spreiden als het gaat over de steun van de overheid. Het is gewoon een commerciële onderneming. Er is al 35 jaar bekend dat er in Nederland geen draagvlak voor is en toch zijn de nertsenhouders doorgegaan, willens en wetens om veel geld te verdienen. Want er is veel geld verdiend de afgelopen jaren in de nertsenfokkerij. En dat het dan nu misloopt is wat mij betreft gewoon een ondernemingsrisico en niet iets waar de samenleving voor op hoeft te draaien."

Vandaag, 10 juni, staat een debat in de Tweede Kamer gepland over de nertsenfokkerijen. Bromet: "Wij zullen er alles op alles zetten om de nertsenfokkerijen die nu geruimd zijn niet opnieuw open te laten gaan." Verhagen geeft aan dat hij dit respectloos vindt tegenover de houders van de nertsen.

Kans voor vervroegen definitieve sluiting van nertsenfokkerijen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie