Binnenland
WNL

Te weinig politieagenten op Terschelling, burgemeester luidt noodklok

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Te weinig politieagenten op Terschelling, burgemeester luidt noodklok

Op Terschelling zijn buiten de zomermaanden te weinig politieagenten om de veiligheid van het eiland te waarborgen. Daarvoor waarschuwt burgmeester van het Friese eiland Roel Cazemier in een speciale uitzending van de WNL-podcast Het Misdaadbureau. "Vergeet ons niet", hamert hij bij de politieleiding op de geringe bezetting op het Waddeneiland.

#28 - Het Misdaadbureau: Is het eilandgevoel in gevaar? 'Cocaïne is het nieuwe bier, ook op Terschelling’ (S03) - Het Misdaadbureau

Desondanks wordt alsnog te weinig naar de burgervader geluisterd, maar hij hoopt dat daar snel verandering in komt. In de zomermaanden krijgt de politie op Terschelling wel versterking, van de zogeheten waddenpoule. Agenten komen van het vasteland om bij te springen tijdens het toerismeseizoen.

De rest van het jaar moet Terschelling het doen met slechts drie agenten. "In de winter is dat echt te krap", waarschuwt Cazemier. "Je moet 24 uur per dag en zeven dagen per week toezicht kunnen houden. Deze agenten hebben hun rust en momenten waarop ze absoluut niet bereikbaar hoeven te zijn hard nodig. Dit red je niet met drie agenten, je hebt er meer nodig."

Geen cellen op Terschelling

Mocht een crimineel worden gepakt op Terschelling, heeft de politie een probleem, legt Cazemier uit. "We hebben namelijk helemaal geen cellen op het eiland." Deze mensen worden naar het vasteland begeleid. "Dan ben je meteen je mensen kwijt. Als dit in de winter gebeurt, hebben we dus echt een probleem met de bezetting."

De politie moet mee om de verdachte te begeleiden, of er moet iemand van het vasteland komen om opgepakte mensen op te halen. "Deze vragen lopen wij tegenaan."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie