Binnenland
WNL

Fries Museum denkt aan verhuizen door bezuinigingen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Fries Museum denkt aan verhuizen door bezuinigingen

Bezuinigingen vanuit het Rijk en de provincie gaan culture instellingen raken. Hoe precies is voor veel musea nog één groot vraagteken, maar voor het Fries Museum zijn de gevolgen al wel duidelijk. Het museum kan de hypotheek niet meer betalen als de subsidies wegvallen en moet dus gaan verhuizen.

Overwerkte ambtenaren en culturele instellingen vallen om; kabinetsbeleid hakt er meteen in (9 juli 2024) - WNL Haagse Lobby

"Investeringen in kunst en cultuur zijn de laatste jaren automatisch naar de Randstad gegaan", zegt Sieger Dijkstra van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord in WNL Haagse Lobby. "Dat provincies daarbuiten veel minder hebben gekregen, los je niet snel op door een beetje hier geld te geven en een beetje daar geld te geven. Het zou structurele moeten en dat doe je door te beginnen met het maken van een betere verdeling."

Maar of het maken van die betere verdeling nog op tijd komt, is nog maar de vraag. Vanuit provincies en het Rijk komen er namelijk bezuinigingen aan op kunst en cultuur. Instellingen die al aan het kwakkelen waren, vaak gelegen buiten de Randstad, vallen hierdoor om - of moeten verhuizen. Het Fries Museum kondigde maandag aan dat het de hypotheek niet meer kan betalen als de subsidie wegvalt. "Voor veel instellingen door het hele land is dit de invulling van het vraagteken dat ze hadden toen de bezuinigingen werden aangekondigd", reageert Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Economische trekker

"In de zomer hebben we in het noorden het zeilseizoen, maar daarbuiten hebben instellingen zoals het Fries Museum een economische aantrekkingskracht doordat het toeristen naar de regio trekt", zegt Buma. "De waarde van zo'n musea wordt echt onderschat."

Het museum zegt zelf in een reactie tegen Omrop Fryslân 'alle opties te overwegen' en een 'serieuze rekensom te maken' voordat er een definitieve knoop wordt doorgehakt over een verhuizing.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie