Politiek
WNL

Parlementair journalist Max van Weezel had moeizame relatie met Wilders: 'Hij sprak niet met hem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Parlementair journalist Max van Weezel had moeizame relatie met Wilders: 'Hij sprak niet met hem'

De in 2019 overleden parlementair journalist Max van Weezel had een goede relatie met alle politici, behalve met PVV-leider Geert Wilders. "Mijn vader praatte met iedereen, maar met Wilders sprak hij niet. Dat vond hij heel vervelend", vertelt zijn dochter Natascha van Weezel in Sven op 1.

Natascha van Weezel (auteur en columnist): 'Mijn vader kon het niet met Wilders vinden' (9 juli 2024) - Sven op 1

Dat lag vooral aan Wilders zelf, vertelt ze. "Hij is afstandelijk richting politiek journalisten." Daar had haar vader de nodige moeite mee. "Hij had juist een band opgebouwd met politici in al die jaren. Daar genoot hij van en dat was één van zijn trucjes, waardoor hij vaak de laatste informatie kreeg."

Max van Weezel overleed vijf jaar geleden op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij volgde als journalist ruim 40 jaar de politieke ontwikkelingen in Den Haag op de voet en politici hadden veel sympathie voor hem. "Hij was niet op zoek naar dé scoops." Als iemand moeite had met bepaalde informatie, schrapte de journalist dat. "Dat deed hij wanneer hij wist dat hij mensen persoonlijk in de problemen kon brengen, wat iets anders is dan professioneel in de problemen brengen", vertelt dochter Natascha. "Dat is juist de taak van een parlementair journalist, wanneer iets niet juist is."

'Hij had huidig kabinet serieus genomen'

Ze denkt dat haar vader "een beetje lacherig" zou hebben gedaan over de vorming van het huidige kabinet. "In de zin van: wat is dit voor zooitje. Al had hij het wel heel serieus genomen. Hij was erg kritisch, maar zijn eigen mening maakte hem niet veel uit."

Van Weezel had zich thuis wel zorgen gemaakt over de situatie, maar zou dat niet laten merken voor de bühne, aldus Natascha. "Ik denk dat termen als omvolking hem veel te ver gingen. Maar in Den Haag zou hij alles op een kritische manier duiden." Dat maakte zijn werkwijze ook bijzonder, blikt ze terug. "Hij was goed ingevoerd door zijn netwerk en wist alles van politici."

Daarom is zijn dochter ervan overtuigd dat hij absoluut met het huidige kabinet had gesproken. "Hij was niet voor een cordon sanitaire."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie