Binnenland
KRO-NCRV

Hoe kleine amateurclubs in handen van criminelen vallen

foto: Wuilmar Matiasfoto: Wuilmar Matias
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kleine amateurclubs in handen van criminelen vallen

Amateurvoetbalclubs vallen soms ten prooi aan geld uit het criminele circuit. Het begint met een reclamebord of het financieren van een spelersgroep, maar 'uiteindelijk kunnen ze de complete zeggenschap van een club overnemen.' Dat zegt Marjan Olfers in Spraakmakers.

Olfers maakt zich zorgen om deze vorm van criminele ondermijning bij amateurclubs. Uit onderzoek van onder andere de Universiteit van Tilburg bleek vorig jaar al dat clubs kwetsbaar zijn. Olfers deed als bijzonder hoogleraar Sport en Recht zelf onderzoek naar matchfixing en volgens haar zijn amateurclubs "een ticket van de onderwereld naar de bovenwereld" voor criminelen.

Zwart zaad

De amateurclub is een wereld die bouwt op de vrijwilligheid van hun leden. Het is niet altijd makkelijk sponsors te vinden en veel clubs verkeren in zwaar weer. "Als er dan iemand binnenstapt met een zak sponsorgeld en uiteindelijk gaat het team ook nog eens winnen, hoe gaaf is dat?!"

Pablo Escobar

Criminelen verdienen doorgaans veel geld, maar daarmee hebben ze nog geen aanzien. Volgens Olfers is investeren in een voetbalclub een korte weg naar populariteit en aanzien. "Pablo Escobar deed het al. Hij bouwde ziekenhuizen, sponsorde dorpjes. Iedereen hield van hem door het aanzien dat hij had in het maatschappelijk domein."

Goedgelovigheid

Daarnaast is de sfeer van vrijwilligheid en goedgelovigheid bij de amateurclub een eenvoudige plek om zwart geld te investeren. En met mooie shirts, een nieuw clubhuis en een winnend team is het ook makkelijker wegkijken, denkt Olfers. "Je wil het kwaad ook vaak niet zien."

Toch kan het binnenhalen van criminelen het einde van je club beteken, denkt Olfers. "Er zijn schrijnende voorbeelden dat het geld ineens niet meer in de club gestopt wordt terwijl de club bepaalde verplichtingen is aangegaan. Zo komt de vereniging financieel in zwaar weer terecht."

Het bestuur zou zich moeten afvragen wie ze in huis halen, omdat zij verantwoordelijk én aansprakelijk zijn als het mis gaat. "In het ergste geval moet het bestuur aftreden en grijpen deze mensen de zeggenschap over de club. Dat wil je niet."

Quote

Als je kind geld heeft, dan vraag je toch ook hij eraan komt?

Screenen

Olfers denkt dat amateurclubs vooraf personen en donaties moeten screenen voordat ze een geldbedrag aanvaarden. "Als je kind ineens geld heeft, dan vraag je ook hoe hij eraan komt?" Het is volgens haar helemaal niet gek om vooraf te bespreken waarom iemand investeert, wat deze persoon daarvoor terug wil en hoe dat geregeld gaat worden. "Hoe aantrekkelijk die zak met geld ook is, ga een vragenlijstje af en laat je goedgelovigheid varen. Zo iemand kan de club naar de rand van de afgrond brengen."

Ster advertentie
Ster advertentie