Binnenland

Voor het eerst Kamerlid: een terugblik op het politieke jaar

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst Kamerlid: een terugblik op het politieke jaar

In politiek opzicht was 2017 een bijzonder jaar; in maart gingen we naar de stembus, pas in oktober was er een nieuwe regering en de Tweede Kamer werd behoorlijk heringedeeld. In Het Geluid van 2017 blikken drie kersverse Kamerleden terug op het jaar: Kirsten van den Hul van de PvdA, Dilan Yesilgoz-Zegerius van de VVD en Lenny Geluk-Poortvliet van het CDA.

Hoe beleef je de uitslagenavond als je op een verkiesbare plek op de lijst staat? "Het aantal zetels in de prognose fluctueerde tussen de 19 en 24 zetels, en ik stond op 20. Het was heel spannend hoe dat uit zou pakken", vertelt Lenny Geluk, met haar 74 jaar het oudste Kamerlid voor het CDA. Uiteindelijk kwam ze in de Kamer na het doorschuiven van andere leden na de formatie.

Voor Kirsten van den Hul was de uitslagenavond meteen het hoogte- en dieptepunt. "De PvdA verloor enorm, maar met plek 9 zat ik er net in", vertelt ze. Toch betekende de avond slecht nieuws voor veel anderen. "We hebben heel hard gewerkt aan de campagne. Dan is het heel zuur voor de mensen op de lijst, maar ook voor de mensen in de fractie, die nu hun baan kwijt zijn."

Afgestraft

Dilan Yesilgoz bekeek het verlies van voormalig coalitiepartner PvdA door de ogen van 'verkiezingswinnaar' VVD. "Het deed ons ook pijn dat ze zo zijn afgestraft. Ik vond het wel ingewikkeld dat Asscher in de campagne afstand leek te nemen van de genomen verantwoordelijkheid door Samsom in de vorige formatie."

Van den Hul ervaarde de campagne van haar partij niet op die manier. "We hebben de positieve verhalen er uitgelicht, maar heel veel mensen blijken die momenten niet zo te hebben beleefd. Daar zijn we op afgestraft." Toch zijn de leden van de PvdA-fractie ondanks alles optimistisch. “De 9 die er nu wel zitten hebben echt gezegd: we gaan de schouders eronder zetten”, aldus Van den Hul.

De formatie

Voor Lenny Geluk was vooral de indeling van de Kamer na de verkiezingen verrassend. "We hebben nu een heel versplinterd landschap. Het is wel gebleken hoe lastig het is daar een formatie uit voort te laten komen."

Ook Dilan Yesilgoz blikt terug op die langdurige formatie. "Dat het zo lang heeft geduurd vinden we allemaal vervelend. Maar er is nu met vier partijen een coalitie gevormd... Sneller zat er gewoon niet in."

Kersverse kamerleden over hun eerste ervaringen in Den Haag

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie