Binnenland
NOS

Hoe moeten we nu en in de toekomst met de vogelgriep omgaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moeten we nu en in de toekomst met de vogelgriep omgaan?

Hoe moeten we nu en in de toekomst met het vogelgriepvirus omgaan? Dat werd gisteravond besproken bij een hoorzitting in de Tweede Kamer, omdat de vogelgriep opnieuw om zich heen grijpt. In de uitzending van NOS Met het Oog op Morgen bespreken we het met Kees de Jong van de vakgroep pluimvee van LTO Nederland. Ook Francisca Velkers is te gast. Zij is als epidemioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht en pluimveedierenarts.

Structureel probleem

"Eigenlijk is het in Nederland begonnen in 2003, toen hebben we een hele grote uitbraak gehad. Toen is het een heel tijdje rustig geweest, vanaf 2014 hebben we jaarlijks wel een uitbraak. De aantallen nemen ook toe." vertelt Velkers in de uitzending.

De Jong wil de situatie als zorgelijk omschrijven. "Pluimveehouders doen er alles aan om het virus buiten de deur te houden. Maar zelfs bij mooie bedrijven, die het goed voor elkaar hebben steekt het de kop op, en het lijkt ook een structureel probleem te worden."

Vaccinatie

Ook benadrukt De Jong het belang van het ontwikkelen van een vaccin. "Wat ons betreft moeten we de hygiëne op orde houden, maar ook aan de slag met een vaccin. Vaccinatie moet de basis leggen voor onze kippen, zodat het ruimen van kippen een uitzondering moet worden."

Door het ontstaan van het coronavirus zijn dit soort virussen meer onder de aandacht gekomen. Is het mogelijk dat dit virus ook kan overslaan op mensen? "Daar zijn we allemaal heel bang voor," vertelt Velkers. "In 2003 hebben we bij een andere variant gezien dat dit wel is gebeurd. Waar we het meest bang voor zijn dat griepvirussen zich ook voordoen bij varkens. Als mensen die met varkens werken dat overnemen, kan er een nieuwe variant ontstaan. Zo'n pandemische variant, daar zijn we heel bang voor. Dus eigenlijk zouden we niet alleen alert zijn voor de kippen, maar ook voor andere gevaren."

Hoe moeten we de vogelgriep aanpakken?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie