Binnenland
NOS

Ophokplicht voor pluimveebedrijven met 250 of meer dieren vanwege vogelgriep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophokplicht voor pluimveebedrijven met 250 of meer dieren vanwege vogelgriep

Gisteravond om half zeven kregen pluimveebedrijven met 250 of meer dieren het slechte nieuws te horen: er was vogelgriep geconstateerd bij twee dode zwanen in Kockengen en dus gold vanaf middernacht een ophokplicht. Voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders Hennie de Haan maakt zich zorgen, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Het gaat om de variant H5-N8, die vermoedelijk uit Rusland komt. “De strenge vorst is daar nog niet gevallen, dus hopelijk zijn we op tijd”, zegt de Haan. "We zijn er enorm van geschrokken. Wanneer het echt winter wordt, trekken die vogels massaal naar het Westen." Voorlopig moeten de pluimveehouders hun kippen dus binnenhouden.

Vooral vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn extra vatbaar voor de vogelgriep. "Alleen als kippen niet langer dan zestien weken aaneengesloten binnen hebben gezeten, mogen die eieren de naam vrije-uitloop houden."

Er is nog geen einddatum van de ophokplicht bekend. "Als de plicht langer dan zestien weken gaat duren zal dat wel economische gevolgen hebben. Dan worden het scharreleieren, en daar krijg je als producent minder voor betaald."

Ophokplicht pluimveehouders vanwege vogelgriep

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie