Binnenland

Vandaag in de Tour de France: explosieve start zorgt voor één groot spektakelstuk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: explosieve start zorgt voor één groot spektakelstuk

Ga er vandaag maar voor zitten! Het belooft namelijk van begin tot het einde een groot spekstakelstuk te worden. En dat ondanks het feit dat, of wellicht juist doordat, de etappe van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan maar 65 kilometer lang is.

Laat om precies 15.10 uur alles vallen. Want vijf minuten later vindt mogelijkerwijs de meeste spectaculaire start in de geschiedenis van de Tour de France plaats. De eerste honderd man in het klassement krijgt namelijk een startplek toegewezen. Daarna is het meteen klimmen geblazen.

Zoals hieronder te zien valt, start de top-20 van het algemeen klassement helemaal vooraan. Met de mooiste plek voor de man in het geel, Geraint Thomas van Team Sky. Naast hem start zijn teamgenoot Chris Froome en aan de andere kant Nederlands hoop Tom Dumoulin.

Achter de eerste groep van twintig man volgen er nog vier groepen van steeds twintig man, ook zij krijgen naar aanleiding van hun plaats in het klassement een plek toegewezen.

Des te verder een renner naar achter zit, des te meer het voor hem dringen wordt wanneer deze naar voren wil. Of het nu is om een teamgenoot te helpen, of om zelf mee te dingen voor de dagzege.

De grote vraag

En dan is de vraag voor de toppers uit het klassement: wacht ik op mijn teamgenoten, of niet? En krijg ik van mijn concurrenten überhaupt de tijd om te wachten?

Want het is meteen bergop richting de Montée de Payragudes. Een kleine vijftien kilometer lang klimmen, a gemiddeld 6,7 procent. En na een kleine afdaling wacht de volgende berg alweer. Een kleine acht kilometer a gemiddeld 8,3 procent, richting de Col de Val Louron-Azet. Beide colletjes zijn van de eerste categorie.

Teamgenoten in de top 20

Het is door deze start voor de top van het klassement handig ploeggenoten in de top twintig te hebben. Zo heeft Sky een riante start doordat zowel de nummer 1 en 2 van het klassement uit hun team komen. Ook LottoNL-Jumbo staat er met de nummers 4 en 7 uit het klassement goed voor. En ook het Franse AG2R heeft twee Fransmannen in de top-20. Het meeste vuurwerk mogen we van Movistar verwachten. De Spanjaarden falen gezien hun verwachtingen als geen ander deze Tour, maar ze zijn met drie man in de top-20 wel grote kanshebbers voor de overwinning vandaag.

Daarna begint de finale. Want de kans is aanwezig dat de klassementsmannen de eerste twee collen slechts als opwarmertje gebruiken. Gelukkig mag het peloton daarna nog een berg beklimmen. En wel eentje van de buitencategorie.

De klim naar de Col du Portet is welgeteld zestien kilometer lang en stijgt gemiddeld met 8,7 procent. Deze kilometers zijn de laatste van vandaag en dus eindigen we bergop. Dat betekent normaal gesproken dat er meerdere pogingen worden ondernomen de gele trui in het nauw te drijven.

Deze etappe is de kortste normale etappe in dertig jaar tijd. De wijze van starten is ongekend in de Tour de France en wellicht nog wel het leukste van allemaal: niemand weet echt zeker wat we van vandaag moet verwachten. Dus zoals gezegd: ga er maar voor zitten!

Het laatste woord

Uiteraard zijn we ook vandaag benieuwd naar wat jij denkt dat er gebeurt in de Tour. In dit stuk zijn vier kansrijke teams voor de zege van vandaag genoemd, doordat ze meerdere renners in de top-20 hebben. Wat denk jij?

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie