Binnenland
KRO-NCRV

Voedselbank voorziet voor volgend jaar 'grote problemen', locaties in gevarenzone

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedselbank voorziet voor volgend jaar 'grote problemen', locaties in gevarenzone

"Wij voorzien voor volgend jaar grote problemen", zegt Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland bij Spraakmakers. Hij vreest zelfs dat locaties die puur draaien op vrijwilligers het niet meer aankunnen.

Stella de Swart zit in de bijzondere bijstand en maakt zich "heel veel zorgen" over de komende maanden. "Er kan niet gewacht worden, er moet doorgepakt worden." Ze vindt dat het kabinet met meer geld over de brug moet komen, evenals met een uitgebreide communicatiecampagne over wat er al mogelijk is. "Er is al heel veel", zegt ze, maar mensen "schamen zich dood om hulp te vragen" of weten de weg niet te vinden.

Spannend jaar

Ook bij Voedselbanken Nederland, de landelijke koepel, maken ze zich zorgen. "Wij voorzien voor volgend jaar, als de inflatie en brandstof prijzen zo blijven, grote problemen", zegt Wijnbelt. "Omdat we dan veel meer klanten zullen krijgen en minder voedsel zullen hebben. En dat is een probleem dat mogelijk voedselbanken die uitsluitend draaien op vrijwilligers te boven gaat. 2023 wordt een spannend jaar." Binnenkort staat een gesprek gepland met minister Schouten (armoedebeleid).

Het aanbod aan goederen neemt dus af. Hoe zit dat? "Dat heeft te maken met de anti-verspillingsaanpak van supermarkten en producten. Daardoor komt er minder richting de Voedselbank." Voor nu is er overigens nog geen probleem, zegt hij. "Het zijn de oogstmaanden. Er is nu voldoende voedsel voor alle klanten van de voedselbank."

Die nieuwe groep die in de problemen komt, en waar zowel De Swart als Wijnbelt het over hebben, is nog "niet voldoende" in beeld in Tilburg, zegt wethouder Esmah Lahlah. "Het is echt wachten tot ze naar ons toe komen." Ze legt uit dat in de gemeente een loket is ingericht waar mensen zich kunnen melden voor maatwerkoplossingen, en dit begint te lopen.

Het piept en kraakt

Ze vindt dat meer middelen moeten krijgen om inwoners te ondersteunen en om de uitvoering in goede banen te leiden. In coronatijd is er "in no time" een steunpakket opgezet voor bedrijven en "diezelfde urgentie en actiebereidheid is ook nu nodig." Ook bij gemeentes "piept en kraakt het", net als bij de uitvoeringsorganisaties van de landelijke overheid. Maar er heerst wel een gewoon doen-stemming.

"Het is onbegrijpelijk dat dit kabinet zegt voor dit jaar niks kunnen doen", zegt Lahlah. "Daarmee laat het echt wel een grote groep in de kou staan in de winter. Als je nu niks doet, sta je volgend jaar met 3-0 achterstand en ben je alleen maar de puin van dit jaar aan het opruimen. Dat is niet effectief."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie