Binnenland
EONOS

Oprichters van de Voedselbank zaten zelf aan de grond: 'We hebben op een houtje gebeten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oprichters van de Voedselbank zaten zelf aan de grond: 'We hebben op een houtje gebeten'

In vele steden is het niet meer weg te denken: de Voedselbank. De bedenkers ervan, Clara en Sjaak Sies, raakten ooit zelf aan de grond, wat uiteindelijk leidde tot één van de bekendste hulpinitiatieven van Nederland. "Wij dachten in 2002 voor een aantal Rotterdamse gezinnen een helpende hand te bieden, maar het is een beetje uit de hand gelopen", vertelt het stel in Langs de Lijn En Omstreken.

Het echtpaar Sies richtte in 2002 de Voedselbank op en zette recentelijk een stap terug. Hun verhaal is vastgelegd in de documentaire Goeie Mensen, die te zien is op NPO Start.

Video niet beschikbaar

De familie Sies had een kledingwinkel in Rotterdam-Zuid, totdat de samenstelling van de wijk veranderde en de klanten verdwenen. "We stopten met behoorlijk veel schulden. Sanering en schuldhulpverlening bestond nog niet, dus we zijn zelf aan de slag gegaan", vertelt Clara. Een zware tijd. "Het was echt een aantal jaren op een houtje bijten", vertelt ze.

Te bezopen voor woorden

Ze besloten hun tijd te gaan besteden aan het helpen van mensen. "We kwamen een groep mensen tegen die de maand niet rond kregen, financieel", vertelt Sjaak. Het stel hoorde dat veel producten niet verkocht konden worden en werden doorgedraaid. "Wat er niet verkocht werd, of de winkel niet in mocht omdat er iets verkeerds op de verpakking stond, ging het met pallets tegelijk de vernietiging in. Te bezopen voor woorden", zegt Clara.

Het begon met een paar tuinders in Berkel en Rodenrijs. "Een bakker hoorde ervan en die had ook altijd over en die zei: ik vries het wel in, kom het aan het eind van de week maar halen."

Het televisieprogramma Netwerk maakte in 2003 een reportage over de Voedselbank, waardoor het project vleugels kreeg. "De telefoons ontplofte. We zaten echt met kromme tenen, want we waren bang dat we alleen maar hulpvragen zouden krijgen. Maar het tegendeel was waar, maar we werden uit het hele land gebeld met vragen als: Wat kunnen we voor jullie doen? Hoe kunnen we jullie helpen? Er kwam een golf over ons heen waar we totaal niet op voorbereid waren."

Gaarkeuken

Inmiddels is de Voedselbank verspreid door heel Nederland. Zelf namen ze onlangs een stapje terug. Sindsdien zit het echtpaar – dat 83 en 72 is – overigens niet stil: ze zijn een gaarkeuken begonnen voor mensen die weinig geld hebben. "We zagen gewoon dat dat nodig was. We kwamen mensen tegen die door alle regeltjes bij de Voedselbank niet in aanmerking komen voor hulp, maar die wel in de problemen zitten, dus die groep moet ook geholpen worden."

Clara vindt dat de politiek en de media te positief zijn over Nederland. "Het gaat niet zo goed als ze ons willen laten geloven. Buiten de Voedselbank-groep die inmiddels in beeld is, is er nog een hele groep die het gewoon niet redt."

Ster advertentie
Ster advertentie