Binnenland
NOS

Amerikaanse overheid al 21 dagen plat

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse overheid al 21 dagen plat

Het is voor veel Amerikanen vandaag payday, maar niet voor ongeveer 800.000 werknemers van de overheid. Vanwege de shutdown krijgen ze niets uitbetaald. De overheid zit al 21 dagen op slot, een evenaring van het record uit 1995.

Overheid VS maar één keer eerder zo lang op slot.

Niets wijst erop dat de shutdown vandaag verholpen wordt en daardoor moeten ambtenaren het waarschijnlijk nog iets langer zonder salaris doen. De onvrede onder hen neemt toe. Ze begrijpen niet dat ze geen loon krijgen vanwege een conflict in de politiek.

De grote reden voor de shutdown is de financiering van de grensmuur bij Mexico. President Trump wil daarvoor miljarden dollars reserveren in de begroting, maar de democraten zien dat niet zitten. Zij hebben sinds kort een meerderheid in het huis van afgevaardigden, waardoor de republikeinen samen moeten werken met de democraten.

Noodtoestand

President Trump wil hoe dan ook geld voor de grensmuur en heeft een laatste oplossing om dat te bereiken, zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Als we Trump moeten geloven is hij heel serieus. Hij zei dat het bijna zeker is dat hij de noodtoestand zal uitroepen als er geen overeenkomst wordt gesloten met de democraten."

Als Trump nu de noodtoestand uitroept is het de eerste keer dat een president dit puur doet om het congres te omzeilen. In het Witte Huis worden al voorbereidingen getroffen melden Amerikaanse media. "Ze zijn aan het onderzoeken welke noodfondsen ze kunnen gebruiken. Die zijn eigenlijk bedoeld voor herstelprojecten in Puerto Rico en Houston. Plekken die vorig jaar zwaar getroffen zijn door orkanen."

De democraten hebben al gezegd dat ze naar de rechter stappen al Trump de noodtoestand uitroept. Volgens van der Horst dreigen de plannen voor de muur dan alsnog flink vertraagd te worden.

Ster advertentie
Ster advertentie