Binnenland

Nepproducten te koop op bol.com

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Nepproducten te koop op bol.com

[AVROTROS] De afgelopen jaren zijn er duizenden nepproducten verkocht op bol.com. Dat zegt React, voorheen Stichting Namaakproducten, tegen het AD. Het gaat om onder andere oplaadsnoertjes voor mobiele telefoons, accu’s en koptelefoons.

Nep-artikelen bij Bol.com"Merkproducten worden eerst uitvoerig getest, terwijl namaakproducten uit allerlei fabriekjes komen die maar wat in elkaar flansen", zegt Bjørn Grootswagers van React. Het gaat hier om zogenaamde 'externe verkopers' die via bol.com dit soort producten aanbieden. React heeft twintig zaken aangespannen tegen deze verkopers.

'Bol.com doet weinig'

Verkopers zeggen tegen het AD dat bol.com weinig doet tegen de verkoop van nepproducten. Webwinkel bol.com erkent dat verkopers zich soms niet aan de regels houden, maar zegt zich niet te herkennen dat het om duizenden producten gaat. Er is volgens bol.com geen samenwerkingsverband met React.

'Komt maar een enkele keer voor'

Bol.com laat aan Radar weten dat het verkoopvoorwaarden opgesteld heeft waar alle 14.000 externe verkopers zich aan moeten houden. Daarin staat dat verkopers geen nepproducten mogen verkopen die in strijd zijn met de geldende wet- en regelgeving. "Het komt een enkele keer voor dat een verkoper zich niet aan onze voorwaarden en/of de wet houdt", aldus een woordvoerder van bol.com.

Radar Radio besteedde zaterdag 28 januari aandacht aan nepartikelen die op internet worden verkocht. Beluister hier het fragment terug.

Namaak merkartikel doorverkopen: is dit strafbaar?

Ster advertentie
Ster advertentie