Binnenland

Zo onderhoud je het houtwerk in en om je huis

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo onderhoud je het houtwerk in en om je huis

[AVROTROS] Veel mensen hebben houtwerk in huis, bijvoorbeeld je kozijnen, deuren, plinten, vloer of meubels. Wat moet je doen om dit te onderhouden? Kan je dat zelf doen of moet je een schilder inhuren? Radar legt uit waar je op moet letten.

Tom Sprong is eigenaar van een verf- en behangwinkel in Hilversum. Hij is de derde generatie in de familie die in de winkel staat. Hij weet alles over hout en over het onderhouden daarvan. "Verven is een kwestie van heel veel oefenen, maar uiteindelijk kan iedereen het."

Wanneer moet je je hout weer bijwerken?

Dat verschilt per object en of het binnen of buiten is. Buiten adviseert Sprong om het om de vijf á zes jaar opnieuw te schilderen. "Dan houd je het goed bij. Binnen is eens in de vijftien á twintig jaar voldoende", zegt Sprong. Natuurlijk moet je zelf in de gaten houden of het al eerder nodig is. Denk aan krassen die kinderen bijvoorbeeld maken of als je ziet dat de verf gaat verkrijten.

Begin met schuren

Het kan een vervelend klusje zijn, maar het is wel belangrijk. Je begint met het schuren van hetgeen dat je wil opknappen of waar je onderhoud aan wil plegen. "Het schuren zorgt voor een betere hechting van de lagen verf. Uiteindelijk geeft dat de juiste dekking."

Hoe kies je de juiste kleur?

Kleur is een kwestie van smaak, laat Sprong weten. In een koophuis mag je kleuren wat je wil, maar buitenshuis kan dat anders zijn. "Vaak is er speciale regelgeving voor kleurcodes in de buurt. Vraag dat na voordat je je huis een kleurtje geeft." Dat voorkomt dat in een wijk met neutrale kleuren iemand ineens besluit z'n huis knalroze te schilderen.

Welke kwasten heb je nodig?

De maat van de kwast is afhankelijk van het oppervlak. "Voor grote oppervlakken kan je het best een roller gebruiken, maar voor kleinere dingen, zoals kozijnen, is een kwast beter." Daar kan je ook preciezer mee schilderen.

Kan je meteen van start als je de verf in huis hebt?

Kijk goed naar wat voor ondergrond je hebt. "Als je kaal hout hebt, is het van belang om het te ontvetten. Dat doe je met een verfreiniger." Als je een los object, zoals een tafeltje verft, kan je afbijtmiddel gebruiken om de oude verf eraf te halen. "Smeer het afbijtmiddel op het tafeltje en doe daar een plastic zak omheen. Als je de zak aan het einde van de dag eraf haalt, trek je de oude verf mee", tipt Sprong.

Alles uit één pot of losse primer?

Er zijn verschillende opties om dekkend te verven. Sprong is naar eigen zeggen voorstander van meerdere lagen. "Je begint met een primer te gebruiken en vervolgens komt de eindlaag erop. Toch heb je tegenwoordig ook een pot waar alles al in zit. Dan zijn de lagen niet meer nodig, maar deze zijn vaak wel lager in kwaliteit, hoewel ze met de jaren beter worden." Als je wel in lagen verft, vergeet dan niet om te schuren, laat Sprong weten.

Kwast in de hand en aan de slag!

Begin niet te groots, maar ga eerst oefenen. "Vaak tip ik mensen om eerst hun kelderdeur of de binnenkant van een kast te verven. Zo krijg je er vaardigheid in, zonder dat je iets verpest." Begin dus klein en ga daarna naar grotere of objecten die meer zichtbaar zijn, zoals een wc-deur verven."

Hoe voorkom je druipers?

Steek je kwast niet te diep in de verf. Er hoeft geen liter verf op te zitten. "Een centimeter is al voldoende." Laat hem daarna even uitdruipen. Daar zijn ook speciale uitlekbakjes voor.

Wist je dat het onderhoud van je houtwerk binnenshuis invloed heeft op de kwaliteit van buiten? Vooral bij de badkamer is dat goed te zien. Gaat het binnen schimmelen, of wordt het houtwerk niet bijgehouden, dan bladdert buiten de verf ook af, tipt Sprong.

Zo onderhoud je het houtwerk in en om je huis

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie