Binnenland
BNNVARA

Horeca na coronacrisis: hoe de beleving van uiteten gaan zal veranderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca na coronacrisis: hoe de beleving van uiteten gaan zal veranderen

De horeca opent onder strikte voorwaarden zijn deuren op 1 juni. Hoe ziet zo'n anderhalvemeterrestaurant eruit? "Iedereen is nog aan het uitzoeken hoe het moet in de restaurants, maar ze zijn enthousiast om weer aan de slag te gaan", zegt Leonie van Spronsen in Astrid out of the Box.

Restaurants, cafés en terrassen hebben de nodige aanpassingen moeten doen maar Tweede Pinksterdag is het eindelijk weer zover. Genieten van een koud biertje op een zomerse dag is niet meer beperkt tot het balkon, de tuin of de woonkamer, maar mag dan ook weer op een terras. Met reservering, dat wel. En met een vriend of vriendin uit een ander huishouden aan tafel zitten? Ook dat is gedoogd.

Leonie van Spronsen, van het horeca-adviesbureau Van Spronsen Partners denk dat dat onvermijdelijk is: "Ik denk dat het lastig is om te handhaven dat ze dat niet doen. En ik denk dat twee een mooi getal is en dat we het vanuit daar op kunnen bouwen." Dus, daten kan ook weer.

Beleving van uiteten verandert

Dat kan bijvoorbeeld bij restaurant 'Lekkerr' in Schoonhoven. Een grote ruimte om samen in te zitten heeft plaats gemaakt voor kleinere kamers met elke een eigen thema van een mooie vakantiebestemming. Zowel de inrichting als het menu dragen bij aan de 'even lekker weg' ervaring. Toepasselijk genoeg heeft het restaurant voor deze tijd de naam omgedoopt tot 'Lekker even weg'.

"We hebben ervoor gekozen om de beleving van uiteten gaan helemaal te veranderen", vertel restauranteigenaar Michiel Boon. "We hebben gekeken waar onze gasten straks behoefte aan zouden hebben en we denken dat het in deze huidige tijd heel fijn is om even weg te gaan, en dat kan straks bij ons, naar verschillende bestemmingen."

In Parijs, op Ibiza, in de Amazone: dineren is het niet alleen, het is een avond op vakantie. Boon: "In Rome zit je in een trattoria in een achteraf straatje waar oma de pasta maakt, in Parijs heb je uitzicht op de Eiffeltoren, et cetera."

Uitdaging voor gastvrijheid

De eerste vraag die gasten krijgen als ze straks een horecagelegenheid inlopen is 'ben je gezond?'. Volgens Van Spronsen wordt het voor horecamedewerkers op die manier misschien moeilijker om gastvrij te zijn: "Ik denk dat dat in het begin een beetje ongemakkelijk zal zijn, maar ik denk dat dat wel normaal gaat worden."

Van Spronsen: "De uitdaging met gastvrijheid komt later in het proces, denk ik. Als je op afstand moet zijn, hoe ben je dan gastvrij? Hoe ga je dat gesprek aan? Hoe zorg je dat de sfeer die je normaal neerzet, dat die er nu ook nog is?"

Astrid out of the Box

De coronacrisis heeft enorme gevolgen voor de economie en voor ondernemers. Toch zie je gelukkig ook voorbeelden van bedrijven die out of the box weten te denken en de koers van hun bedrijf omgooien. Astrid Joosten spreekt ondernemers die out of the box oplossingen zoeken om hun bedrijf draaiende te houden tijdens de coronacrisis.

Ster advertentie
Ster advertentie