Binnenland
NOS

Massale muizen- en rattenplaag op komst? 'Zwaar overdreven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Massale muizen- en rattenplaag op komst? 'Zwaar overdreven'

Een massale muizen- en rattenplaag is op komst als we niet uitkijken, waarschuwde het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). In 2023 wordt het gebruik van gif voor de dieren door particulieren namelijk verboden en er zijn nog geen goede alternatieven, stelde Bastiaan Meerburg van het KAD in verschillende media.

Gaan we straks echt met z'n allen overspoeld door de knagers? Hoogleraar Joop van Lenteren van de Universiteit van Wageningen denkt dat het wel zal meevallen. "Die voorspelling is zwaar overdreven", zegt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Het verhaal is ontzettend zwaar aangezet en ik begrijp niet waarom", vervolgt Van Lenteren. "Ik ben blij dat er juist een verbod komt."

Desondanks moeten we binnen nu en drie jaar met alternatieve bestrijdingsmiddelen komen. Dé tip van Van Lenteren? Hygiëne. "Je kan heel goed voorkomen dat je last van die beesten krijgt door te zorgen dat het huis schoon blijft en er geen voedsel in de tuin ligt." Ook vallen zijn een optie voor de hoogleraar. "Muizenvallen inzetten tegen zowel ratten als muizen kan ook. Maar vaak vinden mensen dat zielig."

Padden als plaag

Andere landen hebben al ervaring met biologische bestrijdingsmiddelen. Zo kozen de Caribische eilanden rond 1830 voor reuzenpadden. "Zij aten ratten, maar schoven ook graag aan bij de barbecue. Dus nu worden de padden op hun beurt als ongedierte gezien."

De hoogleraar ziet meer heil in het inzetten van virussen. Mexico koos er rond 1902 om ratten te bestrijden met een virus. "Dat werkt, maar dan moet het virus wel specifiek op ratten zijn gericht."

Ster advertentie
Ster advertentie