Binnenland
AVROTROS

Scootmobiel levensgevaarlijk op de weg, maar niemand grijpt in

foto: EenVandaagfoto: eenvandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Scootmobiel levensgevaarlijk op de weg, maar niemand grijpt in

In zeven jaar tijd is aantal doden onder scootmobielgebruikers in het verkeer verdubbeld. Afgelopen jaar overleden er 53 gebruikers. Niemand grijpt in, terwijl al jaren duidelijk is dat het voortuig onveilig is. Ruben Messelink sprak hierover met Ragnhild Davidse van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en directeur van ouderenbond ANBO-PCOB Anneke Sipkens. Hij vertelt erover bij EenVandaag.

"Het aantal doden is schrikbarend hoog, we zijn echt flink geschrokken", zegt Ragnhild Davidse van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij verwacht dat het aantal doden de komende jaren nog verder zal stijgen: "De meeste scootmobielgebruikers zijn ouderen en door de vergrijzing zullen dat er steeds meer worden. Er zijn maatregelen nodig."

Groot risico

Directeur van ouderenbond ANBO-PCOB Anneke Sipkens is het hiermee eens. "Het is een zorgwekkende trend. Je loopt in een scootmobiel veel groter risico op een dodelijk ongeval dan in de auto, op de motor of op de fiets", vertelt ze. "Het is echt bijzonder dat er niets aan gedaan wordt."

Sipkens heeft gelijk, relatief gezien is de scootmobiel het meest dodelijke voertuig in het verkeer. Per 100.000 scootmobielen overlijden ongeveer dertien gebruikers. Ter vergelijking: bij de fiets is dat er ongeveer één en bij de auto zijn dat er twee.

Loslaten om te remmen

Het grootste probleem bij de scootmobiel is volgens verkeersexpert Davidse het gas- en remsysteem. Bij een scootmobiel geef je gas door in een hendel te knijpen en rem je door hem los te laten. "Bij een schrikreactie knijpen mensen juist. Dat zijn ze gewend van de fiets, maar op de scootmobiel rijd je door te knijpen alleen maar harder op het gevaar af."

Lees de rest van het artikel op de site van EenVandaag.

Scootmobiel zorgt voor gevaar op de weg

Video niet beschikbaar

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie