Binnenland
AVROTROS

Oproep aan Tweede Kamer: 'Kom met isolatiefonds en maak duurzaamheid voor iedereen betaalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep aan Tweede Kamer: 'Kom met isolatiefonds en maak duurzaamheid voor iedereen betaalbaar'

Aan het verduurzamen van je huis hangt een behoorlijk prijskaartje. Om woningisolatie voor iedereen betaalbaarder te maken, pleiten elf organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis en de Woonbond in een brief aan de Tweede Kamer voor een isolatiefonds van twee miljard. "Als we op korte termijn zoveel mogelijk willen verduurzamen in Nederland, begint dat bij de huizen", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis in Blok&Toine.

"Dit fonds moet het isoleren van woningen stimuleren", legt André de la Porte uit. "De aandacht gaat nu vooral naar de wijkaanpak en huizen van het aardgas afhalen, maar dat gaat veel langer duren dan verwacht."

Het belangrijkste dat je als inwoner op dit moment kunt doen om bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en om energie te besparen, is volgens André de la Porte isoleren. "Heel veel huizen hebben een slecht energielabel. Daar heb je als huiseigenaar ook direct voordeel van, want dan gaat je energierekening omlaag."

Winst behalen bij woningen met een slecht energielabel

Met het isolatiefonds willen de organisaties dat er twee miljard euro beschikbaar komt. Een miljard voor woningeigenaren en een miljard voor woningcorporaties met huurwoningen. André de la Porte: "Veel huurwoningen hebben een slecht energielabel. Daar valt een hoop winst te behalen."

Die twee miljard komt voort uit het Europese Herstelfonds. Voor Nederland is in totaal 5,6 miljard uit dat fonds gereserveerd. Een belangrijke voorwaarde om gebruik te mogen maken van dat fonds, is dat een deel van het geld wordt gebruikt voor het verduurzamen van woningen.

Om hoeveel geld gaat het?

Hoe het fonds er exact uit komt te zien, moet nog worden uitgewerkt. "Eerst zien wat de Tweede Kamer met het voorstel doet", zegt André de la Porte. "Het plan is nu dat je als woningeigenaar beroep kunt doen op een voucher van 2000 euro die je kunt gebruiken op het moment dat je gaat isoleren om het energielabel te verbeteren."

Bij isoleren kun je denken aan de ramen vervangen voor dubbelglas, spouwisolatie en bijvoorbeeld dakisolatie. "Het is een investering die zich direct terugverdient doordat je bespaart op je energiekosten."

Wordt het dan net als bij de elektrische auto wie het eerst komt, wie het eerst maalt en de rest valt buiten de boot? André de la Porte denkt van niet. "De één miljard voor huiseigenaren is een behoorlijk groot fonds. Daar kun je ruim 100.000 woningen per jaar voor verduurzamen. De kans dat mensen worden teleurgesteld is er niet."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie