Binnenland
NOS

Tot twintig jaar cel voor Rif-protesten Marokko

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tot twintig jaar cel voor Rif-protesten Marokko

Nasser Zefzafi en 52 andere leiders van de protestbeweging in de Rif in Marokko zijn veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot 20 jaar cel, nadat ze hadden geprotesteerd voor verbetering van de regio. De meesten worden veroordeeld voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

Lange celstraffen voor leiders Rif-protesten

Sinds oktober 2016 protesteert de Hirak - het Arabische woord voor beweging - voor betere werkgelegenheid, zorg, educatie en minder corruptie in de regio. Vanaf mei 2017 worden de demonstranten één voor één gearresteerd. Meer dan duizend mensen verdwijnen in de gevangenissen in de Rif.

Het Marokkaanse OM beschuldigt hen van geweld tegen de autoriteit, het verspreiden van leugens, rebellie, het dragen van wapens, het vernielen van publieke objecten en het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

Doodstraf

Een jaar lang horen de Riffijnen meerdere malen per week de staat, hun advocaten en getuigen voor en tegen hen pleiten. Tot ze de rechtszaak niet meer willen bijwonen uit protest tegen de onrechtvaardigheid die volgens hen plaatsvindt. Toch spreekt de rechter de straffen uit. Vier Riffijnen krijgen 20 jaar, drie 15 en zes 10 jaar. De rest minder.

"De straffen zijn licht, ik had de doodstraf verwacht," aldus Mohamed Al Houssaini Karout, advocaat van de staat. "Het verlies van de staat tijdens de Hirak is erg zwaar; van bijvoorbeeld voertuigen en gebouwen die vernield zijn, maar ook gewonden die er onder de ordediensten zijn gevallen; diversen zijn nog steeds gehandicapt."

Ster advertentie
Ster advertentie