Binnenland
AVROTROS

Wat zijn de gevaren van lang naar een beeldscherm kijken?

foto: Jessica Lewisfoto: Jessica Lewis
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de gevaren van lang naar een beeldscherm kijken?

Veel ouders vinden het dé uitdaging in de opvoeding: de schermtijd van kinderen in bedwang houden. Maar ook voor veel volwassenen de wekelijkse schermtijd altijd even schrikken, uitschieters tot zeven uur per dag zijn geen uitzondering. Wat kan je hieraan doen en wat zijn de gevaren? Caroline Klaver, oogarts van het Erasmus MC en Justine Pardoen eigenaar van Bureau Jeugd en Media geven antwoord bij Blok&Toine.

Volgens Justine Pardoen is dealen met de schermtijd van kinderen niet iets van de laatste tijd. "Dit is al aan de gang sinds kinderen toegang hebben tot iPad’s en smartphones. Met corona is dit een stuk erger en meer geworden."

Aandacht krijgen

Voor ouders is het lastig omdat tablets en telefoons alle aandacht van de kinderen opzuigt, vertelt Pardoen. "De aantrekkingskracht van tablets is nog erger dan van een televisie omdat je direct feedback krijgt van dat scherm. Om aandacht te krijgen moet je ze echt aanraken en toeschreeuwen omdat ze helemaal in dat scherm zitten."

Als de schermtijd veel aandacht en tijd wegneemt van andere ontwikkelingen zoals buitenspelen en bewegen, wordt het een probleem vertelt Pardoen. "Daarnaast zitten kinderen thuis achter hun computer te werken. Maar als ze klaar zijn willen ze nog iets voor zichzelf doen en voordat je het weet zitten kinderen alleen maar achter een beeldscherm."

Vooral voor kinderen een probleem

Ook voor de ogen kan langdurig naar een scherm kijken problemen opleveren, zegt oogarts Caroline Klaver. "Het dichtbij kijken naar een scherm kost veel inspanning. Je kan er door gaan tranen of scheel door gaan kijken."

Voor kinderen is het gevaarlijker omdat het oog zelf langer kan worden en bijziend worden. "Op de langer termijn kan dit een probleem worden. Hoe verder het voorwerp weg staat, hoe minder inspanning dit is voor het oog." Klaver raadt de 20-20-2 methode aan. "Na 20 minuten dichtbij kijken moet je 20 seconden wegkijken, daarnaast moeten kinderen minimaal 2 uur buitenspelen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie