Binnenland
KRO-NCRV

Asielzoekers mogen meer dan 24 weken per jaar werken: 'Moeten belemmering wegnemen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielzoekers mogen meer dan 24 weken per jaar werken: 'Moeten belemmering wegnemen'

De Raad van State heeft besloten dat asielzoekers meer dan 24 weken per jaar betaald mogen werken. "Volgens mij zijn er genoeg argumenten waarom dit een heel goed idee zou zijn, zowel voor asielzoekers zelf als voor de werkgevers", stelt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt bij Spraakmakers.

Tegengeluiden

De vraag of asielzoekers in afwachting van een verblijfsvergunning meer dan 24 weken per jaar mogen werken kent een aantal tegengeluiden. Zo zouden asielzoekers die wel meer dan een halfjaar werken daarna aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. "Dat argument speelt niet, ze hebben er geen recht op als ze geen verblijfsvergunning krijgen", legt Van Panhuis uit.

Daarnaast zouden asielzoekers door het werk integreren in de samenleving, om vervolgens alsnog niet te mogen blijven. "Zo’n 80 procent van de asielzoekers zal blijven", reageert Podt. Ook Maarten van Panhuis van RefugeeConnect zal blij zijn met de uitspraak. "We moeten de belemmeringen om te werken wegnemen."

Aanzuigende werking

Bovendien zou het ervoor zorgen dat vluchtelingen naar Nederland komen omdat er hier gewerkt mag worden. "Dat voelt een beetje tegennatuurlijk. Het idee dat iemand uit Syrië vlucht en dan gaat kijken hoe de arbeidsmarkt er uitziet in Nederland? Dat is absoluut niet aan de hand. Er is geen sprake van een aanzuigende werking", zegt Podt. Ook vergroot de werkervaring de kans op een verblijfsvergunning niet.

Betekenisvol

Asielzoekers meer laten werken zou zelf een positieve uitwerking kunnen hebben op de arbeidsmarkt en de economie. "De problemen in Nederland zijn zó groot. We hebben meer dan 400 duizend vacatures openstaan", aldus Nienke Meijer, minister van Oplossingen en oprichting van De Buitenboordmotor. "Het kost de staat zeker niet meer als er meer mensen aan het werk gaan." Daarnaast bevordert het het gevoel van betekenisvolheid voor de asielzoeker. "Bekijk het het meer vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen", vindt Meijer.

'Administratieve draak'

"Ik snap niet dat er zoveel Nederlanders mopperen dat asielzoekers zo duur zijn. De meeste asielzoekers willen dolgraag werken", reageert beller Betty Kellaert. "We betalen ze liever vanuit de overheid, maar ze willen liever hun eigen geld verdienen."

Luisteraar Els Bertus-van Kempen ziet het anders: "Je kunt mensen niet onbeperkt aan het werk zetten en daarmee verwachtingen scheppen. Dat doet net zoveel pijn." Eva Coster, hr-directeur bij postbedrijf Cycloon, is blij met asielzoekers die werken. "We kwamen begin dit jaar met deze doelgroep in aanmerking en dat heeft uitzonderlijk goed uitgepakt", zegt Coster. "Het is een administratieve draak. Je moet als werkgever wel tijd en energie erin steken, maar het is het ons waard."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie