Binnenland
WNL

Mensensmokkelaars krijgen volop hulp uit Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensensmokkelaars krijgen volop hulp uit Nederland

Nog niet eerder zijn in ons land zoveel faciliteerders van mensensmokkel aangehouden als in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde cijfers van de Koninklijke Marechaussee, ingezien door Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Ze worden verdacht van aanlevering van rubberboten, buitenboordmotoren en zwemvesten aan criminele organisaties die instaan voor de levensgevaarlijke overtocht van migranten van de Belgische of Franse kust naar het Verenigd Koninkrijk. In 2022 zijn maar liefst 28 faciliteerders van mensensmokkel ingerekend. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor toen er slechts 11 aanhoudingen zijn verricht.

Marechaussee luidt noodklok

De Koninklijke Marechaussee luidt de noodklok over de aangetroffen materialen die steeds vaker van zeer slechte kwaliteit zijn, zoals aan elkaar geplakte rubberen bootjes en zwemvesten die niet zeewaardig zijn. Bovendien zijn in het afgelopen jaar voor het eerst regelmatig binnenbanden ontdekt die moeten dienen als reddingsvest. Mark Rutten van de Koninklijke Marechaussee: "Dit is mensonterend en levensgevaarlijk. Hiermee redden ze de oversteek niet."

Smokkelaars steeds lastiger te pakken

Hoewel er meer verdachten dan ooit zijn aangehouden, ziet de Koninklijke Marechaussee dat het steeds lastiger wordt de materialen te onderscheppen en verdachten in te rekenen. "Inmiddels maken de smokkelaars gebruik van fake adressen die ze creëren om ons op een dood spoor te brengen", vertelt Rutten.

Het afgelopen jaar heeft de Koninklijke Marechaussee honderden zwemvesten en tientallen rubberboten en buitenboordmotoren in beslag genomen. De goederen worden via ons land naar de Belgische of Franse kust vervoerd en gebruikt voor de oversteek van migranten. De materialen worden onder meer aangetroffen in loodsen, containers en woningen in Nederland, maar ook in nautische bedrijven waar ze tijdelijk liggen opgeslagen. Ook heeft de Koninklijke Marechaussee bij controles langs de weg materialen onderschept in geblindeerde auto’s of busjes.

In Het Misdaadbureau zijn vrijdagavond 24 februari vanaf 19u op NPO Radio 1 alle cijfers en achtergronden te horen over faciliteerders van mensensmokkel.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie