Binnenland
BNNVARA

Eekhoorns in de stad: geen winterslaap maar jachtseizoen!

foto: Vroege Vogels/megapluisfoto: Vroege Vogels/megapluis
  1. Nieuwschevron right
  2. Eekhoorns in de stad: geen winterslaap maar jachtseizoen!

Wie dacht dat eekhoorns in deze koude maanden een winterslaap houden, heeft het mis. De kleine knaagdieren zijn juist op jacht. Nu kun je denken: waarop azen ze dan? Op vrouwtjeseekhoorns. Het is nu namelijk paartijd, vertelt Geert Timmermans, stadsecoloog van Amsterdam, in Vroege Vogels.

Eekhoorns zijn natuurlijk het meest herkenbaar aan hun karakteristieke staart. De grote pluimstaart is voor eekhoorns van levensbelang. De staart houdt ze namelijk in evenwicht bij springen en klimmen en bovendien dient hij als deken in koude nachten en als paraplu bij regenbuien.

Extra kans om eekhoorns te zien

Juist omdat het paartijd is maak je extra kans om een eekhoorn te spotten. Van december tot begin maart zijn de eekhoorns namelijk extra actief. De mannetjes trekken de stoute schoenen aan en proberen de vrouwtjes in de buurt het hof te maken. De vrouwtjes nemen het er op hun beurt goed van. Ze zijn namelijk maar één of twee dagen vruchtbaar maar dat weerhoudt hen er niet van om zich de hele periode te laten versieren door de mannetjes.

Als het vrouwtje vruchtbaar is, komen de eekhoornmannetjes uit de wijde omtrek af op haar geur. Daarmee heeft ze haar territorium gemarkeerd. In eerste instantie is het eekhoornvrouwtje niet zo gecharmeerd van het machogedrag van de mannetjes. Toch is er één mannetje dat haar hart steelt: de stoerste van het stel. Met dat mannetje gaat ze kort samenwonen want na de paring verlaat het mannetje vrij snel het nest.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Q7CVEWTm23Y" start="false"}

Van kraamnest tot klimmen in de boom

Ongeveer vijf weken later worden er dan drie tot vijf naakt en blind in het kraamnest geboren. Drie weken na de geboorte zijn de eekhoorns volledig behaard en na 30 dagen gaan de ogen open. Na tien weken verzorging van moeder eekhoorn zijn de jongen klaar om het nest te verlaten. Ze blijven vaak wel nog maandenlang in de buurt van het nest terwijl ze speels rond de bomen springen en klimmen.

In het wild overleven is voor eekhoorns niet gemakkelijk, ze hebben veel vijanden. Wezels en hermelijnen roven bijvoorbeeld soms de jongen uit het nest en ook roofvogels azen op eekhoorns. In het verkeer vallen soms ook slachtoffers.

eekhoorn

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie