Binnenland
BNNVARA

'Staatsbosbeheer moet stoppen met kaalkap'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Staatsbosbeheer moet stoppen met kaalkap'

Volgens oud-directeur van Staatsbosbeheer Frits van Beusekom is de organisatie te productie gedreven geworden en heeft Staatsbosbeheer steeds minder oog voor de natuur. Van Beusekom heeft ernstige kritiek op het huidige kapbeleid van de organisatie. Staatsbosbeheer pleegt volgens hem roofbouw door op te grote schaal bossen kaal te kappen, zegt hij in Vroege Vogels.

Staatsbosbeheer onder vuur

Van Beusekom (78), al lang gepensioneerd, maar toch maakt hij zich als voormalig afdelingsdirecteur van Natuurbehoud bij Staatsbosbeheer ernstig zorgen over 'zijn baby'. In de tijd van Van Beusekom was het juist de trend om bossen met rust te laten een af toe eens wat losse bomen in een bos te oogsten. Dat wordt 'dunnen' genoemd.

'Bodem ecologisch dood'

Daarom gaat kaalkap, zoals het in bosbouwtermen heet, hem al helemaal aan het hart. En naar eigen zeggen is hij niet de enige die zich drukmaakt. Ook andere bosbouwers en het publiek maken zich zorgen om het beleid van Staatsbosbeheer. De te grote kaalkap zou ingegeven worden door het feit dat Staatsbosbeheer sinds het beleid van staatssecretaris Bleker "zelf z'n broek moet ophouden."

Van Beusekom houdt de toestand van de bossen op en rond de Amerongse Berg, op de Utrechtse Heuvelrug nauwlettend in de gaten. Volgens hem is daar de bodem op de gekapte percelen bos ecologisch dood. "Daar vind je geen vogels en vlinders meer", zegt Van Beusekom, "dat kan toch niet het beleid zijn van een natuurorganisatie."

Staatsbosbeheer zelf vindt dat hun oud-directeur onzin verkoopt:

Staatsbosbeheer reageert op kritiek op bomenkap

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie