Binnenland
BNNVARA

Na 10 jaar Anti-kraakwet is er nog steeds leegstand en zijn er nog altijd krakers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 10 jaar Anti-kraakwet is er nog steeds leegstand en zijn er nog altijd krakers

Deze maand is het tien jaar geleden dat de Wet Kraken en Leegstand in werking trad. Als het de bedoeling van de wet was om een einde te maken aan leegstand en speculatie, dan is daar niet veel van terecht gekomen. In De Nieuws BV vertelt Abel Heijkoop van de Bond Precaire Woonvormen dat er nog altijd bijna 100.000 woningen leegstaan, kantoren en winkelpanden niet meegerekend. "Een verbod op kraken maakt geen einde aan de woningnood".

Video niet beschikbaar

Jaren '80

In de jaren '80 van de vorige eeuw telde Nederland minstens 20.000 krakers. Volgens Heijkoop zijn dat er nu significant minder. Dat komt deels door de Wet Kraken en Leegstand, ook wel de Anti-kraakwet genoemd. Die maakte kraken illegaal, en veranderde zo woningzoekenden die het recht in eigen hand namen in criminelen.

Socioloog Hans Pruijt, zelf oud-kraker, vertelt dat het kraken van woningen weliswaar altijd controversieel is geweest, maar dat er vaak veel steun voor was onder de bevolking. De woningnood is een van de grootste problemen van na de Tweede Wereldoorlog, mensen snappen volgens hem goed dat je dan bij leegstand eigen initiatief neemt. Lou, een kraakster uit Den Haag, bevestigt dat. Zij vindt ook dat je als kraker je leven meer in eigen hand neemt.

Daarin valt Pruijt haar bij. Hij wijst op de grote culturele en sociale invloed die uitgaat van kraken. "Amsterdam zou er nu heel anders uitzien als er niet gekraakt was in de jaren '80. Dan bestonden wijken als de Nieuwmarkt en de Pijp nu niet meer."

Huisrecht

Krakers hebben ook onder de jubilerende wet huisrecht. Ze kunnen meestal niet ontruimd worden zonder rechterlijke uitspraak. VVD en CDA willen daar een einde aan maken. VVD-Kamerlid Koerhuis wordt niet moe te herhalen dat kraken een misdrijf is, en hij wijst op de illegale vreemdelingen van "We Are Here", die volgens hem niet schroomden om zelfs bewoonde woningen te bezetten. De wet die snellere ontruimingen zonder tussenkomst van de rechter mogelijk moet maken, wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld.

Op de vraag of deze wet krakers zal bewegen legaal te gaan wonen, verzucht Lou dat zelfs als ze dat zou willen, het niet zou lukken, omdat er simpelweg geen woningen zijn.

Wonen en leegstand na toen jaar antikraakwet

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie