Binnenland
KRO-NCRV

Waarom maakt de politie nog altijd gebruik van paarden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom maakt de politie nog altijd gebruik van paarden?

Politiepaarden zijn nog altijd te zien in ons straatbeeld, maar is dat nog wel van deze tijd? Linda Griffioen, ME-commandant en instructeur politiepaarden in Rotterdam, legt bij Spraakmakers uit welke functie deze dieren dienen.

Video niet beschikbaar

Paarden zijn een zeer gewaardeerd onderdeel van het politiepersoneel, blijkt uit Griffioens uitleg. De dieren zorgen voor overzicht door hun hoogte en zijn ook aaibaar, wat zorgt voor positieve interactie met mensen. "Ook kunnen zes paarden een grote menigte verplaatsen of tegenhouden, wat indrukwekkend en soms eng is voor mensen."

'Niet zielig'

Tijdens patrouilles, voetbalwedstrijden en andere situaties waarin agressieve mensen voorbij kunnen komen, worden de politiepaarden ingezet. Bovendien werken ze fulltime, samen met hun bijrijders. "Onze paarden zijn goed getraind en het is niet zielig voor hen om ingezet te worden bij demonstraties met waterkanonnen."

Trippel trappel

"Ze worden ingezet vanwege hun hoorbaarheid. We kunnen ook op motoren gaan, maar dan hoor je geen hoefjes door de straten", verklaart Griffioen. "Mensen horen ons aankomen en komen kijken, dus we zijn preventief aan het surveilleren." Dat doen ze ook tijdens koopavonden of donkere avonden, omdat er dan vaker inbraken of overvallen plaatsvinden.

Vervanging

Zouden de paarden niet vervangen kunnen worden? "In 2024 is er nog geen geautomatiseerde vervanger van het paard. Misschien moeten motoren rondrijden met geluid van hoefgetrappel of sirenes", zegt Griffioen. Voor dat zover is, kunnen mesen nog "bereden" agent worden. "Je moet eerst politieagent worden en vier jaar straatervaring opdoen. Je hoeft niet per se te kunnen paardrijden, maar enige ervaring is wel fijn. Bij de bereden politie krijg je een opleiding van negen maanden om te leren paardrijden", legt Griffioen uit.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie