Binnenland
KRO-NCRV

'Ik durf niet op straat mijn vriendin een kus te geven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik durf niet op straat mijn vriendin een kus te geven'

"Geweldplegers zijn lang niet altijd anti-homo, maar laten zich vooral opzwepen door groepsdynamiek", vertelt onderzoeker Hanneke Felten bij Spraakmakers. Ze reageert op het oplaaiende geweld tegen de regenbooggemeenschap, afgelopen weekend.

"Ik durf niet op straat mijn vriendin een kus te geven", zegt luisteraar Dominique, die niet met achternaam op de zender wil. "Een hand te geven, doe ik niet meer. Nee, ik heb geen zin om in elkaar getimmerd te worden. In het centrum waar ik dan woon is gewoon een stelletje helemaal in elkaar geslagen. Dat heb ik nooit vergeten."

Mishandeld

Ook afgelopen weekend was het raak. Eerst bleven de Spakenburg-fans maar zingen dat PSV-voetballer Xavi Simons "een homo was". Daarna ging het in Eindhoven en Groningen mis bij COC-kantoren, waar medewerkers mishandeld werden en een regenboogvlag van de pui werd getrokken.

Astrid Oosenbrug van COC Nederland is 'woedend'. "Ik denk dat de allerbelangrijkste conclusies die we kunnen trekken is, dat hatelijke woorden tegen de regenbooggemeenschap ook echt leidt tot hatelijke daden. Dat hebben we dit weekend gezien." De belangenorganisatie pleit voor hogere straffen, maar ook dat de KNVB vaker een voetbalwedstrijd stillegt.

Mensen zijn kuddedieren

Geweldplegers zijn vaak helemaal niet anti-homo, maar laten zich opzwepen door groepsdynamiek, ziet onderzoeker Hanneke Felten. "Dat komt omdat mensen vaak ook gewoon doen wat de rest doet. Ze zijn als het ware kuddedieren. En dat zien we bij discriminatie eigenlijk heel sterk."

Het is is volgens Felten vooral een probleem onder jonge heteroseksuele mannen die zelf geen transgender zijn, die samen in een groep verkeren, en waarin een soort macho norm heerst.

Hoe mensen reageren kan ook afhangen van de locatie en context. "Het kan zeker zijn dat een van die mannen die die incidenten heeft gepleegd, maandag weer vrolijk zit koffie te drinken met z'n homoseksuele collega."

Denkbeelden opdringen

Of het geweld te verklaren is door de media-aandacht, willen verschillende Spraakmakerscommunity-leden weten. Zij hebben het gevoel dat de regenbooggemeenschap te veel aandacht krijgt en de groep hun denkbeelden opdringt. Felten legt uit dat het juist andersom zit.

"Het is niet dat nieuws over geweld tegen lhbti'ers nu plotseling opduikt. We zien dat eigenlijk al heel lang. Twintig jaar geleden haalde het de media niet. Nu wel de media haalt en dat er ophef over is, is eigenlijk een stap vooruit. Algeheel is het zo dat betere aandacht voor het thema leidt ook tot betere sociale normen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie