Binnenland
BNNVARA

Is de natuurvergunning voor de Formule 1 illegaal?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de natuurvergunning voor de Formule 1 illegaal?

In Vroege Vogels stelt Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) dat 'het niet is uit te leggen dat veel bouwplannen de afgelopen jaren geblokkeerd zijn vanwege de stikstofcrisis, terwijl het racefestijn wel doorgang kan vinden'. Vollenbroek stapt daarom naar de rechter.

Terwijl Max Verstappen niet kan wachten om te gaan vlammen op het circuit in Zandvoort zijn er nog steeds mensen die denken dat de Formule 1 race is tegen te houden. Sterker nog, op de vooravond van de wedstrijd heeft milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) de rechtbank gevraagd om de natuurvergunning voor het evenement te schorsen.

Stikstofcrisis

Zo’n natuurvergunning wordt alleen uitgegeven als de stikstofuitstoot niet toeneemt. De milieuorganisatie betwist de stikstofberekeningen, die hieraan ten grondslag liggen. Zo zouden de Formule 1 racewagens qua stikstofuitstoot gelijk zijn gesteld met die van auto’s in de jaren 60.

Tegen de natuurvergunning loopt al een bodemprocedure, maar de rechtbank besloot in juli het onderzoek hiernaar te heropenen en geen uitspraak te doen op 12 augustus. De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) kreeg de opdracht meer onderzoek te doen naar de betwiste stikstofuitstoot.

Race van groot openbaar belang

De bodemrechter sprak zich onlangs wel uit in een zaak over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis, die was aangespannen door Stichting Duinbehoud en de Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen.

In het vonnis noemde de rechtbank het race-evenement "van groot openbaar belang voor de topsport" en een "impuls voor de regionale economie en het toerisme". Die belangen wegen volgens de rechter zwaarder dan de aantasting van de leefgebieden van de beschermde diersoorten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie