Binnenland
NOS

Hannah en Pavel uit Oekraïne bouwen aan een toekomst in Amsterdam

foto: Mattijs van de Wielfoto: Mattijs van de Wiel
  1. Nieuwschevron right
  2. Hannah en Pavel uit Oekraïne bouwen aan een toekomst in Amsterdam

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, zijn duizenden Oekraïners naar Nederland gevlucht. Ook in de wijk van NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel verblijven Oekraïense vluchtelingen. Hoe pakken ze het ‘gewone’ leven weer op? In het NOS Radio 1 Journaal volgt Van de Wiel zijn nieuwe wijkgenoten.

NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel volgt de Oekraïense vluchtelingen bij hem in de wijk. Veel van hen willen het liefst zo snel mogelijk terug. Maar Hannah (25) en Pavel (28) uit Boetsja hebben andere plannen. Kort na hun aankomst in Nederland gingen ze Engelse les geven aan andere Oekraïense vluchtelingen.

Nu hebben ze een eigen huurappartement en betaald werk. De afgelopen weken hebben ze op een basisschool de lessen voor Oekraïense kinderen opgezet. Nu dat loopt gaan ze weer iets anders doen. Via traineeships beginnen ze aan een carrière in de IT.

Onafhankelijk

“Het was altijd al een droom van ons om in Amsterdam te wonen”, zegt Hannah. “De oorlog maakt nog eens duidelijk hoe fijn het is als je op afstand kunt werken. Het geeft zekerheid als je voor jezelf kunt zorgen en niet afhankelijk bent.” Pavel heeft de Russische nationaliteit. Daarom is hij liever hier. “Wij zijn een stel, we hebben niet een partner daar zoals de meeste vluchtelingen”, zegt hij. Daarom hoeven ze niet terug.

In de reportage-serie is te horen hoe het vluchtelingen in Amsterdam vergaat.

r1jn serie mattijs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie