Binnenland

Marc van Ranst: 'In januari gegarandeerd een hogere golf door omikronvariant'

EO
foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc van Ranst: 'In januari gegarandeerd een hogere golf door omikronvariant'

De nieuwe omikronvariant zou mildere ziekteverschijnselen hebben dan eerdere coronavarianten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat infectie met de omikronvariant 50 tot 70 procent minder kans geeft om op de intensive care te belanden. Toch moeten we ons schrap zetten voor een nieuwe coronagolf, zegt viroloog Marc van Ranst in Dit is de Dag.

Marc van Ranst in Dit is de Dag

Onderzoek uit Zuid-Afrika zou uitwijzen dat de nieuwe variant minder ziekmakend is en dat covidpatiënten het ziekenhuis sneller kunnen verlaten. Toch moeten we volgens Van Ranst niet te snel conclusies trekken.

"Je kunt niet data van Zuid-Afrika extrapoleren naar hier want onze bevolking is heel anders. Ik hoop dat het minder ziekmakend is, maar we moeten afwachten wat het virus doet in bijvoorbeeld Denemarken of in België voor we conclusies gaan trekken."

Meer zieken

De nieuwste variant van het coronavirus zou vier keer meer besmettelijk zijn dan eerdere varianten. Volgens Van Ranst behoort de omikronvariant tot de het meest besmettelijke virussen die er zijn en moeten we ons gaan voorbereiden op een grote golf aan besmettingen. Ondanks de mildere ziekteklachten voorziet Van Ranst moeilijkheden voor de zorg.

"Je riskeert op een korte periode heel veel meer mensen ziek te hebben en uiteindelijk een overbelasting te krijgen van de zorg. Dat meer mensen ziek zullen worden is een zekerheid”, aldus de viroloog. "Mensen hopen altijd dat het wel mee zal vallen, maar dat is hopen zonder daar echt veel reden voor te hebben.”

Verkoudheidsvirus

Uiteindelijk kan het coronavirus muteren tot een verkoudheidsvirus. Het virus wordt dan wel besmettelijker maar minder ziekmakend en gevaarlijk. Van Ranst vindt het te vroeg om de omikronvariant een stap in die richting te noemen. "Dat is het meest optimistische scenario. Op lange termijn buigt de boog altijd wel naar minder ziekteverwekkend. Maar op korte termijn kan het virus ook weer een stap maken naar minder zachtaardig."

Ook in Nederland worden er steeds meer besmettingen vastgesteld met het omikronvirus. Van Ranst verwacht dat de nieuwe variant snel de overhand neemt. "Als we kijken naar Zuid-Afrika en Denemarken, die al wat verder gevorderd zijn, dan komen we uit op eind januari. Dan heeft dit omikronvirus de overhand. En ondertussen moeten we met Kerst en nieuwjaar een beetje oppassen."

Ster advertentie
Ster advertentie