Binnenland
AVROTROS

Nu versoepelen zou een fout zijn, zegt ziekenhuisdirecteur in Limburg: 'Niet over de vierde golf heen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu versoepelen zou een fout zijn, zegt ziekenhuisdirecteur in Limburg: 'Niet over de vierde golf heen'

Komen er toch nieuwe versoepelingen aan, op tijd voor de feestdagen? Volgens geruchten wordt dit bij de komende coronapersconferentie aangekondigd. Een fout, als je het vraagt aan directeur David Jongen van het Heerlense Zuyderland ziekenhuis, waar de druk nog altijd enorm hoog is. Hij vertelt erover in EenVandaag.

Gisteren werd bekend dat het kabinet graag de scholen rondom de kerstvakantie volledig wil openhouden, terwijl de experts van het OMT juist adviseerden de scholen wél een week eerder te sluiten. Ook wordt gespeculeerd over een verruiming van de 'bezoekersregeling' voor de kerstdagen. Nu geldt het dringende advies dat je maximaal vier gasten mag ontvangen in je huis, maar misschien wordt dat acht.

Geen versoepelingen

Het nieuws viel slecht bij directeur Jongen. Limburg staat bovenaan de Europese coronakaart: maar liefst 2 op de 75 inwoners bleek de afgelopen twee weken besmet. En ondanks de afvlakking van de besmettingen, merken ze daar in Heerlen nog maar net een klein beetje van.

"Wij hebben twee weken geleden in Limburg een heleboel kankeroperaties moeten afzeggen", vertelt Jongen. "Omdat de cijfers een klein beetje stabiliseren, zijn we daar wel weer mee begonnen. Maar alle andere planbare zorg, zoals een nieuwe heup of knie, is voor de komende weken afgezegd."

Weinig marge

Mocht er door versoepelingen een nieuwe instroom van coronapatiënten komen, dan kan het ziekenhuis dat er niet bij hebben. "Er zit niet heel veel marge meer in. Op dit moment zijn wij in Limburg aan het hannesen om in het land nog een ic-bedje vrij te krijgen, omdat het hier helemaal vol ligt. Ik hoop dat het kabinet daar ook rekening mee houdt."

Eerder was het lastig voor de Limburgse ziekenhuizen om hulp te krijgen. "Gelukkig gaat dat de laatste twee weken iets beter", zegt Jongen. "Wij hebben ook ic-patiënten naar Duitsland uitgeplaatst. Dat geeft dan net genoeg lucht om weer nieuwe patiënten op te kunnen vangen."

Verkeerde kleur

Al gaat het iets beter in de ziekenhuizen, versoepelingen zouden volgens Jongen totaal het verkeerde signaal zijn. "Dat geeft echt de verkeerde kleur in de samenleving. Alsof we er weer overheen zijn, over de vierde golf. Maar dat is absoluut niet het geval. Ik zou ook graag mijn hele familie met kerst over de vloer hebben, maar dat gaat nu gewoon niet."

Volgens Jongen moeten we eerder méér maatregelen nemen, dan minder. "Dat is natuurlijk aan het kabinet. Maar 2G of het versnellen van de boostervaccinaties, daar moet wel flink op worden doorgepakt als je het mij vraagt. 2G staat nu in de ijskast, maar ik hoop dat het er over niet al te lange termijn weer uit komt."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ziekenhuisdirecteur David Jongen in EenVandaag

Ster advertentie
Ster advertentie