Binnenland
KRO-NCRV

Oud-fusieonderhandelaar Air France-KLM: 'KLM moet nu beetje gaan dimmen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-fusieonderhandelaar Air France-KLM: 'KLM moet nu beetje gaan dimmen'

"Ik denk, en hoop, dat de strijd tussen Frankrijk en Nederland nu is gestreden", zegt oud-fusieonderhandelaar Air France-KLM Frans Engering in het radioprogramma 1 op 1. Hij hoopt dat beide landen nu naar de toekomst kijken en dat KLM 'een beetje gaat dimmen' in hun anti-Franse houding.

Oud-fusieonderhandelaar Air France-KLM: ‘KLM moet nu beetje gaan dimmen’

Of de echte storm is gaan liggen is de vraag. Ondertussen wil de commissie Financiën aankomende dinsdag namelijk al een debat met minister Hoekstra over de aankoop van 14 procent aandelen Air France-KLM. "De minister moet ons overtuigen over de stappen die hij heeft gezet", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Het PvdA-kamerlid maakt zich zorgen over hoe, en of, het publieke belang in de toekomst wel gewaarborgd is.

Quote

Vanaf nu moet men weer samenwerking uitstralen en KLM moet zelf weer even dimmen

Frans Engering

Frans Engering, voormalig topdiplomaat, stond in 2003 als ambassadeur van de OESO aan de wieg van de fusie van de twee luchtvaartmaatschappijen. Engering roemt Hoekstra en is blij met zijn presentatie: "Minister Hoekstra stond daar prima. Het was volgens mij echt niet bedoeld als een gang naar Canossa, zoals media suggereerden. Het diplomatieke optreden kwam op mij over als uitstekend."

"De Fransen wassen hun handen nu in onschuld, maar wij weten wel beter. Wat Nederland heeft gedaan moest gebeuren. De stap die is gezet, is onorthodox maar is uiteindelijk een goede zet", zegt Engering.

Kan Pieter Elbers blijven?

Frans Engering verwacht dat KLM-topman Pieter Elbers in de toekomst gewoon kan aanblijven. "Het zou geen verstandige move van de Fransen zijn om de positie van Elbers nu weer ter discussie te stellen. KLM en Air France moeten weer samenwerking uitstralen en echt even dimmen", aldus Engering.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn Franse ambtsgenoot Bruno Le Maire hebben vrijdagochtend in Parijs, op het eerste oog gebroederlijk, de pers te woord gestaan. Hoekstra moest zich in de Franse hoofdstad verantwoorden voor de aankoop van 700 miljoen in aandelen Air France-KLM door de Nederlandse staat.

Ster advertentie
Ster advertentie