Binnenland

Advocaat Knoops: 'Van Gelder moet gedwongen vertrek van Spelen aanvechten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Knoops: 'Van Gelder moet gedwongen vertrek van Spelen aanvechten'

[KRO-NCRV] Advocaat Geert-Jan Knoops adviseert turner Yuri van Gelder het besluit hem weg te sturen van de Olympische Spelen aan te vechten. Dat zei hij vanmorgen in het NPO Radio 1 programma De Aftrap.

Van Gelder werd uit het turnteam gezet nadat hij het olympisch dorp had verlaten en in de vroege uurtjes van de ochtend terugkwam. Hij had alcohol gedronken.

Knoops: "Mijn eerste opwelling als jurist was vanmorgen: wat is de juridische grondslag om hem naar huis te sturen? Het is natuurlijk de zwaarste sanctie die je een topsporter kan aandoen." Volgens Knoops is de door NOC*NCF gestelde norm dat iemand zich als een goed sporter dient te gedragen "een open norm".
Knoops: "Wat mij opvalt in de discussie met Van Gelder is dat er geen regel is die zegt: dit is de norm. Je mag een, twee of drie biertjes drinken. Die norm staat nergens gecodificeerd. Het hier gaat om de invulling van een soort sportiviteitsregel of ethische code." Knoops kan zich voorstellen dat Van Gelder dit besluit zal aanvechten: "Als ik hem zou mogen adviseren dan zou ik zeggen; dit is je laatste kans om mee te doen aan de Spelen, het kan niet zo zijn dat hij alleen voor het gebruik van een of twee biertjes naar huis wordt gestuurd."

De schorsing van Van Gelder geeft volgens Knoops wel weer aan dat de rechtspraak van topatleten moet worden geprofessionaliseerd. “Het zou goed zijn voor de rechtsontwikkeling van topatleten dat er een duidelijke richtlijn komt waar ze zich aan hebben te houden. Bij de internationale sportbonden zie je dat iedere bond haar eigen beleid heeft.” Zo heeft volgens Knoops niet iedere sporter dezelfde behandeling.

Voor Van Gelder dringt de tijd. Volgens Knoops kan hij nog een kortgeding aanvoeren tegen de Nederlandse turnbond. Dat zou dan op zeer korte termijn moeten, omdat de olympische finale waar Van Gelder zich voor geplaats heeft, al volgende week is. Knoops: “Waarschijnlijk is het voor hem allemaal te laat. Omdat het los van de juridische- ook mentale impact heeft.”

Kijk hier het gesprek met Geert-Jan Knoops

Ster advertentie
Ster advertentie