Binnenland

Turks 'grapje': straatnaam ambassade VS vernoemd naar Malcolm X

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Turks 'grapje': straatnaam ambassade VS vernoemd naar Malcolm X

De straat in Ankara waar de Verenigde Staten een ambassade bouwen, is vernoemd naar Malcolm X. Turkije wil daarmee een statement maken.

Malcolm-X was een boegbeeld voor Afro-Amerikanen in de strijd tegen ongelijke rechten in de VS. "Trump en zijn achterban zullen weinig van Malcolm X moeten hebben. Deels is dit een pesterijtje van Turkije", zegt Turkije-kenner Joost Lagendijk in NOS Met het Oog op Morgen.

Maar de naamswijziging past volgens Lagendijk ook in een breder spectrum waarin Erdogan zich positioneert als internationale moslimleider. Want Malcolm X was hét gezicht van Nation of Islam. "Erdogan zou graag in zijn voetsporen willen treden. Onlangs heeft hij de dochters van Malcolm X ontmoet en zij vinden dat Erdogan de erfenis van hun vader het beste vertegenwoordigd."

Vrijheidsstraat

Het is niet voor het eerst dat Turkije een statement maakt met de straatnaam van een ambassade. Een minister van de Verenigde Arabische Emiraten had eens een Ottomaanse bevelhebber beschuldigd van diefstal van spullen uit de heilige stad Medina. "Dan hebben we het over 1916. Maar Turkije vond dat zo'n zware beschuldiging, dat ze meteen de straatnaam waar de ambassade van de VAE stond, naar die bevelhebber hebben vernoemd."

En op het hoogtepunt van de diplomatieke ruzie tussen Nederland en Turkije in het voorjaar van 2017, veranderden de Turken de Nijmegenstraat in Gaziantep in de Vrijheidsstraat.

Ster advertentie
Ster advertentie