Binnenland
NOS

Deel omwonenden Schiphol kunnen compensatie voor geluidshinder 2018 en 2019 aanvragen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deel omwonenden Schiphol kunnen compensatie voor geluidshinder 2018 en 2019 aanvragen

Omwonenden van Schiphol kunnen een schadevergoeding aanvragen voor geluidshinder voor de jaren 2018 en 2019. De Inspectie Leefomgeving en Transport greep in die jaren niet in toen het vliegverkeer te veel lawaai veroorzaakte. Tot en met eind juli kunnen inwoners van de gemeenten Uithoorn, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Amstelveen een aanvraag doen.

Deel omwonenden Schiphol kunnen vanaf vandaag compensatie voor geluidshinder 2018 en 2019 aanvragen

"We zouden liever minder hinder hebben natuurlijk, maar kennelijk is het bedorven woongenot in geld uit te drukken, dus laat maar komen dan", vertelt Els Gasseling, inwoner en PvdA-raadslid van Uithoorn, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan zien we wel wat er van komt."

Compensatie

Het gaat om de omwonenden die tussen november 2017 en oktober 2019 bij een handhavingspunt woonden waarvan de grenswaarde voor geluid is overschreden. "Alleen 2018 en 2019 worden gecompenseerd, dat zijn ruim 3000 mensen in Uithoorn, iets van 1600 in Aalsmeer en nog een aantal in andere gemeentes, maar dat zijn er niet zoveel. Hier is de meeste overlast geweest", zegt Gasseling.

Volgens haar weten veel mensen niet dat ze bij een handhavingspunt wonen. "Dan moet je wel een beetje op de hoogte van dat Schiphol-beleid zijn. Mensen krijgen een brief, als je een brief krijgt, kom je in aanmerking. Sommige mensen zullen dat als onrechtvaardig beoordelen, want ze hebben er wel last van. Die wonen alleen niet bij een handhavingspunt wat overschreden is."

Handhavingspunten

"Er is een hele ring van handhavingspunten rondom Schiphol", vertelt Gasseling. Per punt is er een andere norm vastgesteld. Het handhavingspunt waar Gasseling woont, punt 25, is vooral overschreden omdat de Aalsmeerbaan meer is ingezet door het vliegveld. "Het idee van het Rijk is dat ze die punten helemaal af zouden schaffen, dat zou in de nieuwe wet komen, maar die nieuwe wet is nog steeds niet in werking getreden. Dus dan gelden de oude handhavingspunten nog, maar die zijn dat niet gehandhaafd, omdat ze anticiperend gehandhaafd hebben op die nieuwe wet", zegt Gasseling. "Die wet die komt maar niet, en dat kan juridisch niet lang doorgaan, zegt een commissie."

Bedrag

Er zitten grote verschillen in de bedragen die mensen kunnen ontvangen. Het zou gaan om bedragen van 50 tot 2200 euro. "Dat ligt in de eerste plaats aan de waarde van je woning, de WOZ-waarde. Hoe duurder je woning is, hoe meer je geld krijgt." Gasseling vindt het gek dat de compensatie wordt bepaald aan de hand de WOZ-waarde, de overlast blijft hetzelfde. "Dan ligt het er ook aan of je dichtbij een handhavingspunt woont en hoever dat is overschreden. Het is een ingewikkelde berekening, want er wordt ook nog gekeken op hoeveel overlast je had kunnen rekenen. Dat is echt ondoorzichtig."

RJN Schiphol geluid

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie