De herfst komt dit jaar langzaam op gang
- Nieuws
- De herfst komt dit jaar langzaam op gang
Op basis van satelliet- en grondwaarnemingen blijkt dat we een late tot zeer late herfst hebben. De bijzonder warme september draagt sterk bij aan de vertraging. Veel zon en vrijwel geen vorst zorgen nu voor intense kleuren. Door het rustige, droge weer blijft het verkleurde blad lang aan de boom hangen. Het groeiseizoen van 2016 is een van de langste ooit door de zeer vroege start en de late herfst.
In het radioprogramma Vroege Vogels vertelde bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit wat de belangrijkste consequenties hiervan zijn:
De afgelopen week is de natuur volop in de herfststand gekomen. Het waren de wat lagere temperaturen rond 23 oktober die het proces van bladverkleuring en bladval een extra impuls hebben gegeven. De echte herfstkleuring liet lang op zich wachten door de zeer warme septembermaand. Met een gemiddelde temperatuur van 17,3 °C leek het een in vergelijking met vroeger een warme zomermaand. Uit eerder onderzoek blijkt dat de septembertemperatuur een belangrijke invloed heeft op de snelheid van bladverkleuring.
Fotograaf: ChrisRuijter
Herfstkleuring meten met satelliet
Het verloop van de herfstkleuring is naast grondwaarnemingen ook goed waar te nemen met de Groenmonitor van Wageningen Environmental Research (Alterra). Drie keer per week maken satellieten van de Disaster Monitoring Constellation (DMC) van heel Nederland gedetailleerde foto’s met een resolutie van 25 bij 25 meter.
Bron: De Natuurkalender en Wageningen University & Research
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.