Binnenland
BNNVARA

Iraanse natuurbeschermers achter tralies

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraanse natuurbeschermers achter tralies

Ze doen al jarenlang onderzoek naar de ernstig bedreigde Aziatische cheeta. Tot ze vorig jaar werden opgepakt. Negen Iraanse natuurbeschermers van de 'Persian Wildlife Heritage Foundation' worden vastgezet door de Islamitische Revolutionaire Garde in hun land. De verdenking: 'het zaaien van corruptie op aarde'. Met andere woorden spionage. Hoe dit zit wordt verteld in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

De wereldberoemde Nederlandse fotograaf Frans Lanting werkte enkele jaren geleden samen met de Iraanse cheeta-onderzoekers en weet zeker dat ze onschuldig vastzitten. Hij roept op tot meer actie om de natuurbeschermers vrij te krijgen.

Celstraffen voor luipaardonderzoekers

Onlangs zijn ook luipaardonderzoekers veroordeeld met celstraffen tot maximaal 10 jaar. Een van de onderzoekers, oprichter Kavous Seyed-Emami, heeft dat niet meer meegemaakt. Hij overleed al enkele weken na de arrestatie in zijn cel. Zelfmoord zeggen de autoriteiten. Maar daar wordt sterk aan getwijfeld.

Politieke chaos in Iran

Volgens Lanting is de arrestatie van de cheeta-onderzoekers een showproces en heeft het niets met de werkelijkheid te maken. Hij vermoedt dat de politiek chaotische situatie in Iran mede debet is aan de arrestatie van de natuurbeschermers.

Zo zou een commissie, ingesteld door de Iraanse president Hassan Rohani de beschuldigingen zelfs van tafel hebben geveegd. De Islamitische Revolutionaire Garde (volgens Lanting een staat binnen de staat) had daar geen boodschap aan.

Protesten op Twitter

Lanting vermoedt dat de negen vorig jaar zijn opgepakt omdat ze samenwerkten met een Amerikaanse natuurorganisatie. En die organisatie heeft een directeur die zich meerdere malen negatief zou hebben uitgelaten over Iran. Verder is de relatie tussen de VS en Iran natuurlijk sterk bekoeld sinds president Donald Trump aan de macht is.

Wereldwijd wordt geprotesteerd tegen de arrestatie en de veroordelingen van de cheeta-onderzoekers. Vorig jaar al stuurden 330 prominente wetenschappers een brief naar de Iraanse regering. Op Twitter wordt ook geprotesteerd, onder andere via #freeIranianconservationists.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iraanse natuurbeschermers achter tralies

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie