Binnenland
BNNVARA

De grootste poolexpeditie ooit: 'Het is voer voor generaties polaire onderzoekers'

foto: MOSAiC-expeditiefoto: MOSAiC-expeditie
  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste poolexpeditie ooit: 'Het is voer voor generaties polaire onderzoekers'

Het schip de Polarstern zit al maanden vastgevroren op de Noordpool. Een groep wetenschappers is daar bezig met een groot onderzoek naar klimaatverandering. Jacqueline Stefels, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertrekt deze week naar de Noordpool en vertelt in De Nieuws BV over de grootste poolexpeditie ooit.

Vastgevroren op de Noordpool onderzoek doen naar klimaatverandering

Geen enkel gebied op aarde warmt zo snel op als de Noordpool en tegelijkertijd heeft het gebied een hele invloed op het klimaat in ons land. Een jaar lang doen wetenschappers onderzoek naar het gebied. Al in september vertrok de Polarstern vanuit Tromsø, Noorwegen, richting de Noordpool. Eenmaal aangekomen in het Siberische deel van de Noordelijke IJszee is er een ijsschots uitgezocht om het schip in te laten vriezen, een cruciaal moment tijdens de expeditie. Het schip drijft namelijk mee met de stroming van het zee-ijs, hierdoor komen de onderzoekers ook op plekken die normaal niet bereikbaar zijn.

Jacqueline Stefels vertrekt over twee dagen naar Tromsø en wordt vanaf daar met een Russische ijsbreker naar de Polarstern gebracht. Stefels blijft ruim twee maanden op het schip, tegen die tijd is het schip al zo ver afgedreven dat enkel vervoer per vliegtuig(je) mogelijk is. Een onzeker vooruitzicht, aangezien het niet zeker is of het ijs het vliegtuig wel kan dragen.

Een internationaal team

In totaal werken er zeshonderd mensen mee aan de expeditie en op de achtergrond maken nog eens drie honderd mensen de missie logistiek mogelijk. Het schip wordt bevoorraad door vier ijsbrekers uit onder andere Rusland, Zweden en China, helikopters en vliegtuigen. Rondom het schip zijn meteorologen, satellieten, chemici en mensen die naar de structuur van sneeuw kijken. Stefels verdiept zich in de biologie en chemie. "De biologie van het poolijs en het water draagt bij aan de productie en het invangen van klimaatgassen en daar werken wij aan."

Ter voorbereiding van de expeditie kreeg Stefels ook een veiligheidstraining, om bijvoorbeeld nieuwsgierige ijsberen op afstand te houden. "We gaan in ploegen het ijs op. Per ploeg moet je twee mensen hebben die een geweer bij zich hebben. Zij mogen niet met de wetenschap bezig zijn, maar staan op de uitkijk." Als alle onderzoeken zijn afgerond moet alle data nog openbaar gemaakt worden, hier staat twee tot drie jaar voor. "Eigenlijk is het voer voor generaties polaire onderzoekers."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie