Binnenland
BNNVARA

Reusachtig oerreptiel leefde miljoenen jaren geleden rond Maastricht

foto: © Natuurmuseum Maastrichtfoto: © Natuurmuseum Maastricht
  1. Nieuwschevron right
  2. Reusachtig oerreptiel leefde miljoenen jaren geleden rond Maastricht

Een reusachtig oerreptiel woonde ooit in Nederland! De mosasaurus, oftewel de maashagedis, is al miljoenen jaren geleden uitgestorven. Hij wordt zo genoemd vanwege de ontdekking in een mergelgroeve bij Maastricht in 1766. Femke Holwerda is paleontoloog bij Universiteit Utrecht en zij heeft nu in kaart gebracht wat er op het menu stond van dit reusachtige oerreptiel. Wat blijkt? De maashagedis was dol op zeevruchtenbanket. Maar een lekker visje ging er ook wel in, vertelt zij aan Vroege Vogels.

Dieet mosasaurussen

Mosasauriërs waren reusachtige zeereptielen die aan het eind van het dinosaurustijdperk leefden, ruim 65 miljoen jaar geleden. Een volwassen exemplaar kon wel veertien meter lang worden en bijna twintig ton wegen.

Fossiel uit Maastricht

Maastricht was toen bedekt door een ondiepe tropische zee; resten van mosasauriërs werden als fossiel in de kalk op de bodem van deze zee bewaard. De schedel van een exemplaar dat in 1766 bij Maastricht werd gevonden is in 1794, volgend op de belegering van de Limburgse stad, door de Franse troepen meegenomen naar Parijs en daar tentoongesteld.

foto: © Nicholas Longrich

Mosasaurus, Xenodens calminechari.

Het dieet van de mosasauriër

Samen met een team van wetenschappers heeft Holwerda ontdekt wat de verschillende soorten mosasauriërs zoal aten. Om zo te bepalen of de reuzenreptielen elkaar miljoenen jaren geleden ook in de weg zaten, op jacht naar voedsel. Door te kijken naar piepkleine krasjes op de tanden van de dieren hebben de onderzoekers kunnen bepalen wat op het menu stond van de maashagedis. Zo blijkt het ene dier (een mosasauriër uit het geslacht van de Prognathodon) grote kegelvormige tanden te hebben gehad en bleek enorm verzot te zijn geweest op schaaldieren, dus die hield kennelijk van zo’n zeevruchtenbuffet.

De naam Prognathodon slaat op de kenmerkende vooruitstekende tanden. Een ander dier dat werd onderzocht (een mosasauriër uit het geslacht van de Plioplatecarpus) had smalle punttanden met opvallend veel slijtagesporen. Dat zou volgens de onderzoekers mogelijk er op wijzen dat dit zeereptiel gek was op vissen met stevige schubben.

foto: © Universiteit Utrecht

Femke Holwerda met tand mosasaurus.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie