Binnenland
KRO-NCRV

Coronaregels en Kerst: 'Het is een morele boost om elkaar wél te zien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronaregels en Kerst: 'Het is een morele boost om elkaar wél te zien'

Voor het tweede jaar vieren we Kerstmis met corona. Maximaal vier mensen mogen er langskomen, maar niet iedereen is van plan zich daaraan te houden. Spraakmakers vroeg luisteraars hoe ze dit jaar Kerst organiseren: mét of zonder coronaregels?

'Wat is erger voor oma?'

"Ik vraag me af wat er erger is voor oma. Elkaar niet zien of dat we ons wat minder aan de regels houden en elkaar wel zien", zegt Everhard Kemperman, communitylid van Spraakmakers. Wel zal hij 'opletten' en iedereen neemt een test af. "Het is een grote morele boost om elkaar wél te zien."

'Meer duidelijkheid'

Communitylid Chris Zijdeveld houdt zich wel aan de coronaregel van maximaal vier gasten, maar hij stoort zich aan de slechte communicatie van het kabinet. "Ik vind het kwalijk dat de regels zo vaag geformuleerd zijn. Zijn dit nu de regels of is het een advies?" Hij vindt dat hij als burger in de mist wordt gehouden. "Kun je nu een peloton boa’s voor de deur verwachten?"

'Oma heeft een booster'

Ook Caren Schipperus denkt aan oma. "Kerst is toch een familiebijeenkomst. Je kunt dit wel overslaan, maar als het leven over een paar weken ophoudt, dan heb je het gemist."

Schipperus organiseert de activiteiten zoveel mogelijk buiten en de mensen uit de familie die niet willen komen om dat ze het een te groot risico vinden, zijn daar niet bij. Oma dus wel. "Ze is geboosterd en het is niet zo dat wij haar gaan ophalen omdat wíj vinden dat ze hierbij moet zijn."

Kerstdiner to go

In Eindhoven kregen honderd daklozen donderdagavond al een kerstdiner, vertelt initiatiefnemer Hugo van Rooij. Niet zoals gebruikelijk aan lange tafels in de kerk, maar to go. "Ze kwamen binnen met een mondkapje en ontsmette handen. Ze liepen een route en kregen kleding, een waardebon en ze mochten het kerstdiner zelf pakken."

Buiten op de bankjes werd het diner opgegeten. "Iedereen hield zich ontzettend aan de regels." Ook de komende dagen gaat hij de straat op om de dak- en thuislozen van de stad te bereiken. "Het is met Kerst fijner om iets te geven dan om iets te krijgen."

Wanneer houden we ons wel/niet aan de regels?

Gezondheidpsycholoog Arie Dijkstra (RUG) legt bij Spraakmakers uit wanneer mensen wel of niet geneigd zijn zich aan de coronamaatregelen te houden. "Als de dreiging en de cijfers stijgen en mensen zich bedreigd voelen, dan zie je dat de motivatie terugkomt om je beter aan de regels te houden."

Volgens Dijkstra is het gevoel van urgentie met de komst van de omikron weer voelbaar. "Mensen voelen zich vernieuwt kwetsbaar. Je moet je immers boosteren, anders ben je toch niet beschermd."

Quote

Mensen voelen zich vernieuwt kwetsbaar

Aarie Dijkstra, gezondheidspsycholoog

Naast persoonlijke afwegingen speelt ook sociale druk mee. “Jouw eigen acties dragen op zichzelf niet bij aan het verminderen van het probleem. Dat kun je alleen met meerdere mensen doen.” Dat stelt ons voor een sociaal dilemma, zegt hij. En belangrijke factor in onze afweging is dan: wat doen andere mensen? Je wordt volgens Dijkstra beïnvloedt door wat je in het nieuws hoort of wat je omgeving doet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie